Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – під час «гарячої лінії»

опубліковано 18 грудня 2023 о 08:55

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. На питання додзвонювачів відповідала завідувач сектору адміністрування єдиного внеску Оксана Лелюх.

Під час спілкування платники задавали питання щодо можливості «придбання стажу», зокрема шляхом укладання договору про добровільну сплату єдиного внеску, та який розмір єдиного внеску при цьому передбачений. Посадовець роз’яснила, що  відповідно до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), є особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, визначеними п. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464, та не належать до платників єдиного внеску, визначених пп. 4, 5 та 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, – виключно на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

При цьому особи, зазначені в частині першій ст. 10 Закону № 2464, беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату).

З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, в строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь відповідно до типового договору. Базою нарахування єдиного внеску у цьому випадку є суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Єдиний внесок для осіб, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, встановлюється у розмірі 22 відс. до визначеної бази нарахування.

Оксана Лелюх звернула увагу, що платники можуть надіслати Заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) в електронному вигляді через Електронний кабінет) за ідентифікатором форми F1309401.

Також додзвонювачів цікавило питання які платники звільняються від сплати єдиного внеску за себе. Посадовець проінформувала, що звільняються від сплати єдиного внеску за себе:

  • фізичні особи – підприємці особи, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства, – якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу;
  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність, – за умови взяття їх на облік як фізичних осіб – підприємців та  провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізична особа – підприємець та як особа, яка провадить незалежну професійну діяльність;
  • фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему   оподаткування, та  фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, які мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті – за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий  внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.