Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про наявність/відсутність податкового боргу громадяни можуть дізнатись дистанційно, скориставшись Електронним кабінетом

опубліковано 11 січня 2024 о 09:57

 Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу платників податків,  що фізична особа - громадянин, яка не є суб’єктом господарювання, може отримати інформацію про наявність/відсутність податкового боргу, скориставшись Електронним кабінетом, вхід до якого здійснюється за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua  або через вебпортал ДПС.

Вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням КЕП будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua або за допомогою мобільного застосунку «ДІЯ».

У приватній частині Електронного кабінету в режимі «Стан розрахунків з бюджетом» користувач має доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів/платежів (дані інтегрованої картки платника). Суми заборгованості перед бюджетом позначено червоним кольором.

Крім того, користувачі мобільного застосунку «Моя податкова» у розділі «Мої дані» можуть отримати інформацію про  обʼєкти оподаткування, обовʼязок сплатити суму грошового зобовʼязання (ППР) та  стан розрахунків з бюджетом. Цей застосунок - простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби для громадян,  а також сплати податків з використанням платіжних систем. Його  можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS!  

Нагадуємо, що у разі наявності у платника податкового боргу, сума якого не перевищує 3060 гривень, податкова вимога не надсилається. Відповідно такі особи можуть і не знати про наявність заборгованості та її накопичувати за рахунок штрафних санкцій, які застосовуються за несвоєчасну сплату податків. Лише коли сума податкового боргу буде більшою за 3060 гривень, податковий орган вручить податкову вимогу та застосує заходи стягнення податкового боргу, одним з яких є передача майна боржника в податкову заставу. 

Тож, аби не відчувати на собі дієвість заходів стягнення, вжиття яких передбачене законодавством, Головне управління ДПС у Рівненській області  закликає платників податків самостійно стежити за наявністю чи відсутністю боргу та своєчасно сплачувати визначені суми податкових зобов'язань.