Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суб’єкти господарювання дізнавались про порядок використання реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО

опубліковано 16 січня 2024 о 13:17

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області під час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Андрій Філіпчук відповідав на питання платників щодо використання РРО/ПРРО суб'єктами господарювання.

Платники запитували, яким чином буде визначатись кількість порушень у сфері використання РРО та/або ПРРО, а саме: за кількістю фактично проведених перевірок або за кількістю фактично встановлених порушень під час однієї перевірки? Посадовець роз’яснив, що  продаж товару без застосування реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмного РРО (далі – ПРРО) не є триваючим порушенням і невидача касового чеку під час кожного продажу товару визнається окремим порушенням, то наступне незастосування РРО та/або ПРРО при продажу товарів (наданні послуг) є окремим порушенням, тобто наступне незастосування РРО та/або ПРРО чи невидача чеку при продажу товару буде вважатись повторним порушенням.

Отже, у разі виявлення під час перевірки суб’єкта господарювання підтверджених належним чином фактів неодноразових порушень вимог щодо застосування РРО та/або ПРРО до суб’єкта господарювання застосовуються фінансові санкції у розмірі 100 відс. вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг);   за кожне наступне вчинене порушення – у розмірі 150 відс. вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг).

Разом з тим податківець поінформував платників, що  згідно з нормами Закону № 3219 суттєво зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку, із 100-150 відсотків до 25-50 відсотків вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг). Проте зазначена норма не стосується суб’єктів господарювання, які зареєстровані платниками податку на додану вартість,  здійснюють діяльність з продажу підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Також Андрій Філіпчук звернув увагу додзвонювачів на обов’язкове використання РРО/ПРРО при здійсненні торгівлі через мережу Інтернет.

Серед іншого, платників цікавило питання щодо спрощеного фіскального чеку. Посадовець роз’яснив, що Законом № 3219  передбачено, що фізичні особи – підприємці, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, при продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або наданні послуг мають право в розрахунковому документі зазначати назву товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги.

Кожен платник, який зателефонував на «гарячу лінію», отримав вичерпні роз’яснення.