Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання декларування доходів громадян розглядали під час чергової вебконференції

опубліковано 23 січня 2024 о 10:43

Головне управління ДПС у Рівненській області спільно з Рівненською обласною універсальною науковою бібліотекою продовжують проводити вебконференції, де платників податків інформують про зміни податкового законодавства та необхідність своєчасної сплати податків.

На  черговій вебконференції начальник відділу інформаційної взаємодії податкової служби області Тетяна Вакольчук розповіла про основні аспекти кампанії декларування доходів громадян, одержаних у 2023 році.

Посадовець звернула увагу платників на порядок подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), зауваживши, що громадяни можуть обрати зручний для себе спосіб її подачі: особисто або уповноваженою особою; поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

При цьому наголосила, що декларація подається за оновленою формою.

Також проінформувала учасників конференції, що для зручності при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

Платники також дізнались про граничні строки подання декларації, випадки, за яких вони зобов’язані самостійно обчислити суму податку (збору), що підлягає сплаті до бюджету за результатами звітування, та про випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається.

Також Тетяна Вакольчук ознайомила учасників конференції з електронними сервісами податкової служби, які спрощують взаємодію платників з ДПС, порадила долучитись до користувачів мобільних додатків податкової служби та користуватись інформаційними джерелами ДПС, зокрема вебпорталом та офіційними сторінками у соціальних мережах.