Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про подання громадянами декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді та використання електронних сервісів ДПС говорили  під час «гарячої лінії»

опубліковано 26 січня 2024 о 09:32

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбулась «гаряча лінія» з питань подання громадянами декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді та використання електронних сервісів ДПС. На питання додзвонювачів відповідала начальник управління податкових сервісів Ірина Клинова. 

Під час «гарячої лінії» посадовець повідомила платників, що з 1 січня 2024 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року, яка триватиме до 1 травня поточного року, та в рамках якої платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі декларації про майновий стан і доходи: особисто або уповноваженою особою;

поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Посадовець зазначила, що для зручності громадян при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.

При цьому електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

Ірина Клинова звернула увагу, що часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Податківець зауважила, що використання цього електронного сервісу: скорочує час і витрати при поданні податкової декларації; мінімізує помилки при заповненні декларації; надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.

Також Ірина Клинова відповіла на запитання платників щодо порядку отримання інформації про доходи. Вона зазначила, що отримати відомості про доходи, які необхідні для заповнення декларації, стало ще простіше та зручніше. Для цього потрібно завантажити на смартфон  мобільний застосунок «Моя податкова»,  ідентифікуватись он-лайн з використанням КЕП або хмарного підпису. У розділі «Послуги» обрати «Отримати відомості про суми виплачених доходів» вказуй необхідний період та отримати результат за 5 хвилин.

Крім того посадовець звернула увагу, що  швидко отримати відомості про доходи можна у меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету.

Під час заходу вона ознайомила платників з можливостями нового мобільного додатку, зауваживши, що користувачі цього сервісу можуть отримати низку податкових послуг. Зокрема, мають можливість просто та швидко:

- подати Облікову картку фізичної особи – платника податків. Форма № 1ДР (Розділ «Послуги»);

- подати Заяву про внесення змін до ДРФО. Форма № 5ДР (Розділ «Послуги»);

- подати Заяву про включення до Реєстру волонтерів (Розділ «Послуги»);

- сплатити грошові зобов’язання з використанням однієї з платіжних систем (вкладка «Переглянути інформацію про стан розрахунків» Розділу «Послуги», вкладка «Мої ППР» розділу «Мої дані»);

- отримати інформацію з Реєстру неприбуткових установ та організацій (Розділ «Реєстри»).

Також можна отримати інформацію з реєстрів ДПС: платників ПДВ;  страхувальників;  платників єдиного податку; неприбуткових установ та організацій.