Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суб’єкти господарювання мають дотримуватись порядку обліку товарів, що знаходяться у місці продажу

опубліковано 29 січня 2024 о 16:48

Головне управління ДПС у Рівненській області регулярно здійснює контроль за дотриманням законодавства України суб’єктами господарювання, що здійснюють торгівлю побутовою технікою та електронікою.

За результатами фактичної перевірки, проведеної працівниками ГУ ДПС в області у січні 2024 року в одному з магазинів ТРЦ м.Рівне, виявлено порушення п. 12 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а саме: порушення ведення у встановленому законодавством порядку обліку технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, які фактично знаходились в реалізації на момент проведення перевірки на загальну суму  201 тис гривень.

Згідно зі ст. 20 Закону № 265, до суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті), за рішенням контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Облік товарних запасів суб’єкт господарювання має здійснювати шляхом постійного внесення до Форм обліку інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів які є невід’ємною частиною обліку. Такий облік затверджений наказом Міністерства фінансів України №496 від 03.09.2021 р. 

Головне управління ДПС у Рівненській області наголошує на необхідності добровільного та належного виконання суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства України, що є запорукою створення прозорих та справедливих умов для ведення бізнесу.