Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кожна гривня, сплачена до бюджету, - це важлива складова економічного фронту та реальна допомога ЗСУ

опубліковано 31 січня 2024 о 16:03

Одним із головних обов’язків, передбачених Конституцією України, є вчасна та у повному обсязі сплата податків. В умовах воєнного стану питання сплати податків стоїть вкрай гостро, адже надзвичайно важливо  забезпечувати фінансову сторону життєдіяльності держави, наповнювати бюджети усіх рівнів. Представники бізнесу і громадяни мають розуміти: кожна гривня, сплачена до бюджету, - це важлива складова економічного фронту та реальна допомога ЗСУ.

Разом з тим, на Рівненщині, станом на початок 2024 року, податковий борг до місцевих бюджетів склав 327,4 млн гривень.  Зокрема, суб’єкти господарювання боргують бюджетам громад 278,0 млн грн, решту – 49,4 млн грн - боргують громадяни. Найчастіше громадяни своєчасно не сплачують майнові податки - податок на землю та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (сума заборгованості перед бюджетами громад за цими платежами становить майже 42 млн гривень). При цьому, більшість платників мають незначні суми податкового боргу – до 1000 гривень.

З метою недопущення зростання податкового боргу податківцями області проводиться роз’яснювальна робота з платниками, як в телефонному режимі, так і при наданні адміністративних послуг, вживаються усі заходи стягнення, передбачені законодавством. Тож, завдяки проведеній у минулому році роботі, загальна сума податкового боргу до місцевих бюджетів станом на 01.01.2024 року зменшилась порівняно з початком 2023 року на 4,7 млн гривень.

Нагадуємо, що до податкового боргу може призвести як неправильне заповнення платіжної інструкції на сплату податків, так і несплата нарахувань, до прикладу, майнових податків. Оскільки, платникам, які мають податковий борг, сума якого не перевищує 3060 гривень, податкова вимога не надсилається, відповідно такі особи можуть і не знати про його наявність та накопичувати борг за рахунок штрафних санкцій, які застосовуються за несвоєчасну сплату податків.

Лише коли податковий борг зросте до 3061 грн, вмикається стандартний механізм його стягнення: податковий орган вручає податкову вимогу та застосовує заходи стягнення такого боргу, одним з яких є виставлення платіжних інструкцій до установ банків на списання коштів з рахунків платників та передача майна боржника у податкову заставу.  

Щоб уникнути таких неприємностей, платникам потрібно, в першу чергу, вчасно сплачувати визначені суми податкових зобов’язань. Крім цього, потрібно самостійно та регулярно стежити за наявністю або відсутністю боргу. 

Легко  перевірити стан розрахунків з бюджетом щодо наявності чи відсутності податкового боргу можна за допомогою мобільного застосунку «Моя податкова» та сервісу «Електронний кабінет платника податків» (https://cabinet.tax.gov.ua/). 

Крім того, Центри обслуговування платників (https://rv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda) на постійній основі надають адміністративні послуги платникам податків, тобто всю необхідну інформацію щодо нарахованих податкових зобов’язань можна отримати безпосередньо в податковій інспекції.

Закликаємо як громадян, так і суб’єктів господарювання, провести звірку за платежами, перевірити відсутність чи наявність податкового боргу та вчасно сплатити податки, щоб максимально підтримати роботу економіки, фінансову стабільність країни та забезпечити надходження коштів до бюджетів усіх рівнів.

Пам’ятайте, розвиток села, міста, громади та загалом України залежить від кожного з нас!