Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з питань декларування доходів громадян

опубліковано 06 лютого 2024 о 10:38

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено чергову «гарячу лінію» з питань декларування доходів громадян та права на податкову знижку. На питання додзвонювачів відповідала Олена Янчук - заступник начальника відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, податків і зборів з фізичних осіб – підприємців, розгляду звернень платників податків. 

Під час спілкування посадовець роз’яснила платникам основні аспекти кампанії декларування доходів, одержаних у 2023 році. Зокрема, що платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи: особисто або уповноваженою особою; поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання; засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Також податківець звернула увагу платників на зміни у формі декларації про майновий стан і доходи та акцентувала увагу на строках подання такої декларації, зокрема, що громадяни, які мають обов’язок щодо декларування доходів, подають декларацію до 01 травня 2024 року, а з метою отримання  податкової знижки - до кінця поточного року.

Серед інших запитань були також питання щодо можливості використання права на податкову знижку. Зокрема, громадян цікавило питання, чи має право на податкову знижку військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення. Олена Янчук повідомила, що згідно норм Податкового кодексу України передбачено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата. Військовослужбовець отримує грошове забезпечення, тому не має права на застосування податкової знижки.  Право на податкову знижку має фізична особа, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

В ході спілкування усі додзвонювачі отримали вичерпні відповіді на свої питання.