Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» розглядали актуальні питання оподаткування юридичних осіб

опубліковано 08 лютого 2024 о 08:58

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»  щодо новацій та актуальних питань податкового законодавства для юридичних осіб. На питання додзвонювачів відповідала  начальник управління оподаткування юридичних осіб Ольга Єгорова.

Під час спілкування платники, зокрема, цікавилися розміром ставок екологічного податку у 2024 році. Податківець відповіла, що з 01.01.2024 року по 31 грудня 2024 року, відповідно до п.37 підр.5 розділуХХ Податкового кодексу України,  ставки екологічного податку становлять 90 відсоток ставок, передбачених пунктами 245.1 та 245.2 ПКУ. Вона також нагадала, що якщо платник податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин то такий платник податку повинен повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку.

Також платники запитували, як здійснюється розрахунок мінімального податкового зобов’язання, якщо набуття права власності, оренди, користування земельної ділянки платником податку на прибуток підприємств відбулося в середині року. Ольга Єгорова роз’яснила, що у разі якщо набуття права власності або право користування на земельну ділянку, віднесену до сільськогосподарських угідь, здійснювалось за умови державної реєстрації таких прав, то для розрахунку мінімального податкового зобов’язання щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої проведена/не проведена, враховується період, починаючи з місяця, в якому платник набув право власності, оренди, користування на інших умовах (в т. ч. на умовах емфітевзису) на земельну ділянку. При цьому, для розрахунку мінімального податного зобов’язання враховується повний місяць, незалежно від того коли саме відбулося набуття права власності: на початку, в середині або наприкінці місяця.

Чимало запитань стосувалося порядку складання та реєстрації податкових накладних в ЄРПН та проведення коригувань таких накладних. Податківець надала платникам роз’яснення щодо здійснення операцій.

В ході спілкування кожен додзвонювач «гарячої лінії» отримав відповіді на свої запитання згідно з нормами чинного законодавства.