Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дотриманням законодавства України суб’єктами господарювання, які провадять діяльність з реалізації ювелірних виробів, на контролі податківців Рівненщини

опубліковано 14 лютого 2024 о 13:44

Головне управління ДПС у Рівненській області регулярно здійснює контроль за дотриманням податкового та іншого законодавства України суб’єктами господарювання, що здійснюють господарську діяльність на території Рівненської області.

Працівниками Головного управління ДПС у Рівненській області з початку лютого 2024 року проведено 7 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які провадять діяльність з реалізації ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння). 

За результатами перевірок встановлено порушення вимог п. 1, 2 та 12 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» №265/95-ВР від 06.07.1995 (із змінами та доповненнями, далі – Закон №265), а саме:

- непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи; невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції;

- відсутність відповідних документів (у паперовій або електронній формі), що підтверджують походження товарних запасів та ї облік (зокрема, але не виключно, документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб’єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів), які на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті).

 Слід підкреслити, що, відповідно до п. 1 ст. 17 Закону №265, до суб’єктів господарювання, які:

1. здійснюють розрахункові операції з використанням РРО, ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);

2. не проводять розрахункові операції через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи;

3. не видають (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідний розрахунковий документ, що підтверджує виконання розрахункової операції, – застосовуються фінансові (штрафні) санкції у таких розмірах:

- 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

- 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Згідно із ст. 20 Закону №265, до суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті), застосовується фінансова санкція у розмірі вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За наслідками проведення фактичних перевірок даних суб’єктів господарювання донараховано штрафних (фінансових) санкцій на загальну суму 2 053 115,00 грн.

Головне управління ДПС у Рівненській області наголошує на необхідності неухильного виконання суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства України, що є запорукою створення прозорих та справедливих умов для ведення бізнесу.