Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Доходи, отримані від надання житла в оренду фізичним особам, громадяни мають задекларувати до 1 травня

опубліковано 23 лютого 2024 о 08:29

В  Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують громадянам, що триває кампанія декларування доходів, отриманих у 2023 році. В рамках цієї кампанії громадяни, які здають в оренду житлову чи іншу нерухомість чи рухоме майно, зобов’язані задекларувати отримані доходи. 

Так, відповідно до статті 164 Податкового кодексу України декларуванню підлягають доходи, отримані фізичними особами від надання в оренду квартир, будинків, гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок. Якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізична особа – підприємець, то податковим агентом є орендар. Податковий агент зобов’язаний утримувати та перераховувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотків. Якщо житлову нерухомість орендує фізична особа, то податок на доходи фізичних осіб та військовий збір має сплачувати фізична особа - власник майна. 

Громадяни, які зобов’язані задекларувати доходи, отримані у 2023 році, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2024 року.

Зветаємо увагу, що подати декларацію можна за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет». Скористатись зазначеним сервісом зможуть фізичні особи, які мають особистий кваліфікований електронний підпис.  

Для спрощення процедури декларування доходів для громадян Державною податковою службою України запроваджено сервіс – предзаповнення декларації про майновий стан і доходи, який доступний в Електронному кабінеті.

Більше про деклараційну кампанію – за посиланням http://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2024/.