Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з питань погашення податкового боргу платників та наслідків несвоєчасної сплати податків

опубліковано 23 лютого 2024 о 13:26

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», під час якого начальник управління по роботі з податковим боргом Михайло Калитюк відповідав на питання платників щодо погашення податкового боргу та  заборгованості зі сплати єдиного внеску.

Додзвонювачів, зокрема, цікавило питання щодо наслідків несвоєчасної сплати ЄСВ. Посадовець звернув увагу, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, а його посадові особи несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законодавством.

Податківець роз’яснив, що якщо платник своєчасно не перерахував єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, то виникає недоїмка – сума коштів, яка не була внесена в період, визначений законодавством України. Сума недоїмки стягується з боржника з урахуванням також суми пені та штрафів. Пеня нараховується з першого дня боргу і складає 0,1% щоденно від повної суми заборгованості та буде нараховуватися кожного дня до моменту, поки заборгованість не буде повністю погашена. Крім того, боржнику у разі несплати єдиного соціального внеску буде нараховано штраф у розмірі 20% від несплаченої суми.

Михайло Калитюк також проінформував платників про наслідки наявності податкового боргу. Зокрема роз’яснив, що серед негативних наслідків появи податкового боргу: податкова пеня за кожний день несплати; податкова застава; реєстрація податкової застави в Державних реєстрах обтяжень рухомого та нерухомого майна;  застосування інших механізмів примусового стягнення такого боргу (стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, а в разі їх недостатності – продаж майна такого платника); можливі обмеження на керівника підприємства; перехід на загальну систему оподаткування – для платників єдиного податку, так як умовою спрощеної системи оподаткування є відсутність податкового боргу. Та звернув увагу, що джерелами погашення податкового боргу платника податку є будь-яке майно такого платника, в т.ч. власні кошти, будь-які кошти отримані від продажу товарів, робіт, послуг, випуску цінних паперів, отриманих як позика або кредит, реалізації корпоративних прав а також суми надміру сплачених платежів до податкових бюджетів.

Спілкуючись з платниками, посадовець надав роз’яснення як провести звірку щодо розрахунків з бюджетом. Зокрема зазначив, що з метою недопущення виникнення податкового боргу,  платникам податків, як фізичним, так і юридичним особам, необхідно проводити звірку розрахунків з бюджетом через Електронний кабінет у розділі «Стан розрахунків з бюджетом» та своєчасно сплачувати суми податкових зобов’язань (вхід до Електронного кабінету здійснюється за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua  або через вебпортал ДПС). Акцентував, що така процедура дає можливість переконатися у відсутності заборгованості перед бюджетом, а у разі її наявності  ­– запобігти подальшому накопиченню, вчасно сплативши борг.

Звернув увагу, що для перевірки стану розрахунків з бюджетом громадяни можуть скористатись новим мобільним додатком від ДПС «Моя податкова». 

Під час «гарячої лінії» усі додзвонювачі отримали вичерпні роз’яснення з тих питань, які їх цікавили.