Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з питань оподаткування та декларування доходів фізичних осіб

опубліковано 08 березня 2024 о 09:04

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено чергову «гарячу лінію» щодо декларування та окремих питань оподаткування доходів фізичних осіб.

На питання додзвонювачів відповідала начальник управління  оподаткування фізичних осіб Людмила Кончук. 

Платників податків, серед іншого, цікавило питання  чи необхідно фізичній особі подавати декларацію про майновий стан і доходи у разі списання банком боргу такої особи. Людмила Кончук зазначила, що відповідно до підпункту 164.2.17 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України сума анульованого боргу вважається додатковим благом та включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Декларування доходу, отриманого у вигляді додаткового блага, обов’язкове у разі якщо сума прощеного боргу перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Дохід у вигляді прощеного боргу слід відображати у розділі II податкової декларації «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу», у рядку 10.9.1 «у вигляді додаткового блага прощений (анульований) борг за кредитом, що отриманий на придбання житла (іпотечний кредит, автомобіля, тощо)». Зазначений дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Серед інших запитань було також питання як оподатковується ПДФО дохід від продажу фізичною особою нерухомого майна, отриманого у подарунок. Людмила Кончук роз’яснила, що не оподатковується один раз протягом звітного податкового року, за умови перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) нерухомого майна. Дохід від продажу фізичною особою нерухомого майна, отриманого у подарунок, що перебуває у власності менше трьох років, підлягає оподаткуванню на загальних підставах за ставками 5 відс. або 18 відс., залежно від кількості проданих об’єктів протягом звітного (податкового) року.

Також посадовець звернула увагу на випадки, коли платнику необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи та порадила для спрощення процесу звітування скористатись сервісом передзаповнення декларації, доступ до якого є в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua).

В ході спілкування усі додзвонювачі отримали вичерпні відповіді на свої питання.