Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» провели податківці Рівненщини

опубліковано 19 березня 2024 о 10:20

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбувся черговий  сеанс «гарячої лінії» щодо адміністрування місцевих податків та рентних платежів. На запитання платників відповідала начальник відділу адміністрування рентної плати, екологічного податку,  місцевих податків і зборів з юридичних осіб, розгляду звернень Тетяна Щебря.

Зокрема, під час «гарячої лінії» додзвонювачі цікавилися, чи необхідно суб’єкту господарювання подавати податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості не є об’єктом оподаткування таким податком? Тетяна Щебря зазначила, що перелік об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, визначений підпунктами «а» – «л» п.п. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України.

Крім того, згідно з п.п. 38.6 п. 38 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до ст. 266 ПКУ у період з 14 квітня 2014 року по 31 грудня року, в якому завершено проведення антитерористичної операції та/або операції Об’єднаних сил, об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, розташовані на тимчасово окупованій території, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Отже, якщо суб’єкт господарювання є власником об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості та має документальне підтвердження віднесення даного об’єкта до категорій, визначених п.п. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 та п.п. 38.6 п. 38 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, то такий суб’єкт господарювання звільняється від обов’язку подавати Декларацію.

Також платники запитували, чи є платником рентної плати за спеціальне використання води суб’єкт господарювання, який з власної свердловини здійснює забір та використання води в об’ємі до 5 куб.м. на добу (без отримання дозволу на спеціальне водокористування)? Податківець зазначила, що суб’єкт господарювання, який здійснює забір (видобуває) з підземного водного простору, у тому числі засобами власної свердловини, обсяги води менше 5 кубічних метрів на добу, не здійснює спеціальне водокористування.

Крім того в ході спілкування платники отримали відповідь на питання за яким ідентифікатором форми в електронному вигляді подається податкова декларація з рентної плати (місячна) платниками рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України. Тетяна Щебря зазначила, що за ідентифікаторами форм: F0800207 разом з додатком 4 прим. 1 «Розрахунок з рентної плати за користування радiочастотним ресурсом України» за ідентифікатором форми F0820407 – фізичними особами, та   J0800207 разом з додатком 4 прим. 1 «Розрахунок з рентної плати за користування радiочастотним ресурсом України» за ідентифікатором форми J0820407 – юридичними особами.

В ході спілкування платники отримали відповідь на усі питання, які їх цікавили.