Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон № 3603-IX: внесено зміни до Податкового кодексу України

опубліковано 01 квітня 2024 о 10:11

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що 16 березня 2024 року набрали чинності окремі норми Закону України від 23 лютого 2024 року № 3603-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» (далі – Закон № 3603), якими, зокрема, внесено зміни до  Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі –ПКУ).

Зокрема внесено зміни розділу IV – податок на доходи фізичних осіб, а саме розширено перелік осіб до оподаткованого доходу яких не включається сума (вартість) отриманої благодійної допомоги.

Так п.п. в) п.165.1.54 ст. 165 ПКУ доповнено абзацом 16:

«військовослужбовців (резервістів), які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, під час безпосередньої участі у відсічі збройної агресії та забезпеченні національної безпеки, усуненні загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності у період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні, у разі якщо такі особи безпосередньо перебували в районах здійснення зазначених заходів, або на користь членів сімей таких військовослужбовців (резервістів), які загинули, померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва. (  даний абзац вступив в дію з 01.03.2024 року

Крім того  статтю 165. «Доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу» доповнено підпунктом 165.1.67 такого змісту:

"165.1.67. вартість незареєстрованих лікарських засобів, безоплатно наданих (переданих) на користь пацієнтів, які беруть участь у клінічних випробуваннях, програмах розширеного доступу пацієнтів до незареєстрованих лікарських засобів та/або програмах доступу суб’єктів дослідження (пацієнтів) до досліджуваного лікарського засобу після завершення клінічного випробування, за переліком та в обсягах, визначених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, у порядку та на умовах, визначених Законом України "Про лікарські засоби"( вступає в дію з 01.04.2024 року (вступає в дію з 01.04.2024 року).

Також п. 170.14. ст.170. «Особливості визначення загального мінімального податкового зобов'язання платників податку - власників, орендарів, користувачів на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь»,  абзац другий підпункту 170.14.6 пункту 170.14 викладено у такій редакції:

«У разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним мінімальним податковим зобов'язанням та/або розрахованою у відповідному податковому повідомленні-рішенні сумою річного податкового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб такий платник податку має право у порядку, встановленому статтею 42 цього Кодексу, звернутися до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, з наданням підтвердних документів, зокрема щодо».

Детальніше – в ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/main/lastupdate/.