Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час «гарячої лінії» говорили про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

опубліковано 11 квітня 2024 о 10:21

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбулася «гаряча лінія» з питань сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та можливості «придбання стажу» шляхом укладання Договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. На питання додзвонювачів відповідала завідувач сектору адміністрування єдиного внеску Оксана Лелюх.

Під час спілкування платники, зокрема, цікавилися, як визначається база для нарахування єдиного внеску найманим працівникам, які після виходу з відпустки відпрацювали неповний календарний місяць та отримали заробітну плату у розмірі менше мінімальної.  Податківець відповіла, що найманим працівникам за основним місцем роботи (крім працівників, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом), які після виходу з відпустки відпрацювали неповний місяць, в якому загальна сума нарахованого доходу за місяць не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки єдиного внеску у розмірі 22 відсотка.  Для працівників, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, нарахування єдиного внеску здійснюється роботодавцем на суму фактично нарахованої заробітної плати.

Також платники запитували: які документи повинні надати платники податків для укладання договору про добровільну сплату єдиного внеску? Оксана Лелюх зауважила, що до контролюючих органів за місцем проживання в паперовому або електронному вигляді подають: заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) за формою згідно з додатком 3 до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; копію трудової книжки (за наявності);  виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5); копію документа, що посвідчує особу. Члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (одночасно на пенсійне, на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності), надають також документ, що підтверджує їх членство у такому господарстві.

В ході спілкування кожен додзвонювач «гарячої лінії» отримав відповіді на свої запитання згідно з нормами чинного законодавства.