Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів – це особистий внесок кожного українця у фінансову підтримку держави  

опубліковано 17 квітня 2024 о 11:03

Через два тижні спливає термін подання громадянами податкових декларацій про доходи, отримані минулого року. Про що саме та яким чином жителі Рівненщини мають прозвітувати, аби не отримати штраф? В.о. заступника начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Іван Гілета надав роз’яснення щодо особливостей проведення цьогорічної кампанії декларування, наголосивши на тих аспектах, які повинен чітко знати кожен декларант.

- Хто зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи та у який строк?

- Практика декларування доходів в Україні існує вже не одне десятиліття, однак закон не передбачає подання декларації всіма без винятку громадянами, а лише звітування про доходи, з яких не сплачено податки. Так, громадяни щорічно подають до податкових інспекцій декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом – про це вказано в статті 67 Конституції України.

Безпосередньо порядок декларування доходів прописаний у статті 179 Податкового кодексу.

Проте для левової частки громадян процес сплати податків із доходів проходить непомітно для них самих, адже обов'язок з подання декларації вважається виконаним, якщо людина отримувала доходи у вигляді, наприклад, офіційної зарплати. У цьому випадку люди отримують доходи від податкових агентів (осіб або установ), які сплачують податки за них.

Якщо ж громадянин отримав доходи від іншої фізичної особи, наприклад, від здавання майна в оренду, або ж від надання репетиторських послуг, з цих коштів податків ніхто не заплатив, то подавати декларацію про доходи потрібно обов'язково.

В цілому, випадки, за яких платники податків зобов’язані самостійно обчислити суму податку (збору), що підлягає сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації, встановлені розділом IV Кодексу. До них належать: отримання окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування; отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)); іноземні доходи.

Для тих громадян, які згідно законодавства зобов’язані задекларувати доходи, отримані у 2023 році, термін подання декларації – до 30 квітня (включно) 2024 року.

- Про які доходи громадяни звітують найчастіше?

- Насамперед, про доходи, отримані як спадщина не від осіб першого та другого ступеня споріднення,  також про доходи від здавання в оренду майна: житла, господарськіх споруд, доходи від продажу майна: будинків, квартир, транспортних засобів. Крім того декларують доходи і такі категорії громадян, як, наприклад, репетитори, хто надає ремонтно-будівельні послуги, артисти-аматори. Чимало платників декларують доходи від надання платних послуг з обробітку землі чи продажу сільськогосподарської продукції.

Хочу звернути увагу й на те, що  прозвітувати потрібно про інвестиційні доходи, про суми прощеного боргу, наприклад банком чи іншою фінустановою. Також у випадку отримання матеріальної допомоги від декількох агентів. Адже згідно норм Податкового кодексу не оподатковується сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку у розмірі, що не перевищує  у  2023 році  3760,00 гривень. Якщо ж громадянин отримав таку допомогу з  декількох джерел у сум, що перевищує цей розмір, то такий дохід потрібно задекларувати і з різниці заплатити податок.

Зауважу, що таким громадянам потрібно сплатити не тільки податок на доходи в розмірі 18%, але і військовий  збір (1,5%) протягом 90 днів з дати закінчення декларування, тобто, до 1 серпня поточного року.

- Чи є особливості у декларуванні спадщини?

- Так, при оподаткуванні спадщини треба зважати  на ступень споріднення та резидентський статус спадкоємця: майно, успадковане членами сім'ї першого та другого ступеня споріднення, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за нульовою ставкою, тобто у такому випадку податок платити не потрібно. Крім того, спадкоємці звільнені від декларування цього доходу (у разі, якщо немає інших підстав для подання декларації)

Зверніть увагу, що до членів сім'ї першого ступеня споріднення належать подружжя (чоловік та дружина), батьки, діти (в тому числі усиновлені). До другого ступеня споріднення відносяться рідні брати і сестри, бабусі і дідусі (батьки батька і матері), онуки.

Тож, якщо громадяни отримали спадщину від інших родичів чи знайомих (не від членів сім'ї першого та другого ступеня споріднення, то вони мають задекларувати таку спадщину. Наприклад, при успадкуванні майна від рідного дядька необхідно подати декларацію та сплатити належний податок на доходи  і військовий збір. Також заплатити податок зобов'язані всі, хто отримав спадок від нерезидента.

 - Які новації в цьогорічній кампанії декларування доходів?

- Це те, що з 01.01.2024 діє нова форма податкової декларації та інструкція щодо її заповнення, оновлена редакція яких затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.

До речі, з інформацією щодо кампанії декларування громадяни можуть ознайомитись на веб-порталі ДПС, де створено окремий тематичний банер «Деклараційна кампанія 2024». Тут розміщено нормативно-правову базу, нову форму декларації та приклади її заповнення, а також чимало іншої актуальної інформації.

 - Що буде, якщо не подати декларацію?

- За порушення законодавства – неподання або невчасне подання декларації – держава може покарати штрафом. Щоправда, його розмір становить лише 340 грн.

Разом з тим, якщо платник не подасть податкової декларації, податківці можуть провести позапланову документальну перевірку. Якщо  така перевірка виявить, що людина мала подавати декларацію та сплатити податок, однак не зробила цього, то податкова сама розрахує податкове зобов'язання і застосує штрафну санкцію.

- Є категорія громадян, яким під час кампанії декларування доходів держава повертає податок. Кому саме і за що?

- Так, дійсно, громадяни можуть повернути частину сплачених податків, скориставшись правом на податкову знижку. Аби отримати знижку, потрібно заповнити та подати декларацію. Термін подання такої декларації за 2023 рік спливає 31 грудня 2024 року. Тобто, якщо платники, які зобов’язані задекларувати доходи, подають декларацію до  1 травня, то з метою отримання податкової знижки це можна зробити упродовж усього року.

Але Податковий кодекс надає можливість громадянам отримати частину сплаченого податку лише за певними витратами. Якщо коротко, то до складу податкової знижки включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником документально, наприклад: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат.

То ж громадяни, які сплачували у минулому році за навчання закладам освіти, страхували себе або членів своєї сім’ї, сплачували внески у недержавні пенсійні фонди, перераховували кошти у вигляді пожертвувань неприбутковим організаціям, усиновлювали дітей, сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом, понесли витрати у зв'язку із переобладнанням транспортного засобу, що їм належить, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива, або внутрішньо переміщені особи  сплачували за оренду житла, такі платники мають право подати декларацію на податкову знижку та отримати частину сплаченого протягом 2023 року податку на доходи фізичних осіб.

- Щоб подати декларацію, людині необхідно особисто прийти до податкової інспекції?

- Платник податків самостійно обирає спосіб подачі декларації: особисто або уповноваженою особою, поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання,  або ж засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Громадяни, які отримували іноземні доходи та знаходяться за кордоном, можуть надіслати декларацію поштою або в електронній формі. Подати декларацію в електронній формі можна скориставшись приватною частиною Електронного кабінету.

У режимі «ЕК для громадян» електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу. При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Також для подання декларації можна скористатись зручним безкоштовним мобільним за стосунком «Моя податкова», зокрема для отримання податкової знижки.

До речі, для поінформованості громадян на субсайті ГУ ДПС у Рівненській області, на сторінках податкової служби у соцмережах, активно публікуються роз'яснення з питань декларування та проводяться виступи керівних працівників та провідних фахівців, в усіх Центрах обслуговування платників проводяться тренінги для громадян.

Тож, забезпечено створення сприятливих умов громадянам, які мають подати декларацію про доходи за минулий рік та сплати податків.

- Скільки  жителів Рівненщині  вже прозвітували про отримані доходи та як цей процес впливає на добробут громад, в яких вони проживають?

- На початок квітня  наші краяни подали 2638 податкових декларацій про майновий стан і доходи. В цілому сума задекларованих доходів склала 224  млн грн, до сплати нараховано 7 млн 211 тис грн податку на доходи фізичних осіб та 1 млн 530 тис грн  військового збору.

За результатами поданих декларацій вже надійшло  до бюджету 2 млн 649 тис грн ПДФО та 658 тис грн військового збору.

Але, як показує практика, найбільшу активність громадяни виявляють у другій половині квітня, напередодні завершення терміну подання декларацій,  то ж розраховуємо на досить вагомий додатковий фінансовий ресурс.

Зверну увагу, що надходження податку на доходи фізичних осіб від сплати задекларованих громадянами доходів, є одним із резервів наповнення місцевого бюджету. Взагалі, цей податок для громад є бюджетоформуючим - його частка може сягати 70 % в загальній сумі надходжень. Тому  громадяни повинні розуміти, що подаючи декларацію та сплачуючи цей податок, вони підтримують саме місцевий бюджет, який формує соціальну політику регіону.

Тож сподіваємося, що громадяни  поважно ставитимуться до Закону і своєчасно виконають свій конституційний обов'язок перед державою.