Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання декларування доходів громадян розглядали під час вебконференції

опубліковано 18 квітня 2024 о 09:24

До завершення кампанії декларування доходів громадян залишились лічені дні. Громадяни, які отримували у 2023 році доходи, що не були оподатковані, мають до 1 травня 2024 року подати податкові декларації про майновий стан і доходи, де прозвітувати про такі доходи та сплатити відповідні податки.

Тож фахівці Головного управління ДПС у Рівненській області нагадали  жителям Рівненщини хто саме має прозвітувати про отримані доходи, щоб не отримати штраф, та надали відповіді на питання, які найчастіше турбують декларантів.

Зокрема, спікери вебконференції – начальник управління оподаткування фізичних осіб Людмила Кончук та начальник управління податкових сервісів Ірина Клинова проінформували громадян про основні аспекти цьогорічної кампанії декларування доходів та ознайомили  учасників заходу як за допомогою електронних сервісів ДПС спростити процес звітування.

Нагадаємо, що Декларація про майновий стан і доходи подається відповідно до ст. 179 Податкового кодексу України. Платник податків самостійно обирає спосіб подачі декларації: особисто або уповноваженою особою;  поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання; засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Подати декларацію в електронній формі можна скориставшись приватною частиною Електронного кабінету. У режимі «ЕК для громадян» електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Використання цього електронного сервісу: скорочує час і витрати при поданні податкової декларації; мінімізує помилки при заповненні декларації; надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.

За несвоєчасне подання податкової декларації передбачена відповідальність відповідно до чинного законодавства. Відповідно до норм глави 11 Податкового кодексу за порушення норм податкового законодавства передбачається фінансова та адміністративна відповідальність.