Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання застосування РРО та ПРРО не втрачають актуальності

опубліковано 19 квітня 2024 о 14:19

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області під час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» в.о.начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Наталія Дицяк відповідала на питання платників щодо використання РРО/ПРРО суб'єктами господарювання.  

Під час спілкування з додзвонювачами «гарячої лінії» посадовець нагадала, що суб’єкти господарювання, які проводять розрахункові операції у готівковій/безготівковій формі під час торгівлі підакцизними товарами зобов’язані дотримуватись вимог п. 11 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями, відповідно до яких такі суб'єкти зобов'язані проводити розрахункові операції через РРО/ПРРО та звернула увагу на відповідальність за недотримання законодавства у сфері проведення розрахункових операцій.

Платники, зокрема, цікавились порядком подання заяви для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб’єктами господарювання, які використовують програмні РРО. Наталія Дицяк пояснила, що ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями видається органами ліцензування, якими відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2015 № 609 є територіальні органи ДПС. Для отримання такої ліцензії суб’єкт господарювання подає до органу ліцензування за місцем провадження діяльності заяву про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у довільні формі. У заяві зазначає перелік програмних РРО, які знаходяться у місці торгівлі, їх фіскальні номери, дату реєстрації ПРРО в контролюючому органі та назву моделі ПРРО. 

Також податківець звернула увагу, що для підакцизних товарів використовується режим програмування РРО/ПРРО, при якому зазначається код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, ціни товарів та облік їх кількості. При роздрібній торгівлі алкогольними напоями також необхідно зазначати цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку (серію та номер).

Серед іншого, додзвонювачі запитували як проводити через ПРРО розрахункові операції «накладений платіж» або «післяплата». Податківець поінформувала, що у ПРРО від ДПС надано користувачу можливість, після виконання дії «Сформувати чек», обрати відповідну умову оплати за товар (послугу). У вікні «Умови оплати» користувач обирає одну з умов оплати за товар (послугу): передплата, чергова сплата, остаточний розрахунок.

При обранні умови оплати «Передплата» зазначається інформація про суму часткової оплати, яку буде отримано за товар (послугу). При обранні оплати «Чергова сплата» зазначається інформація про суму раніше отриманих оплат за товар (послугу), суму чергової сплати у гривневому виразі, яку буде отримано за товар (послугу), фіскальний номер чека, за яким було здійснено передплату за товар (послугу). При обранні умови оплати «Остаточний розрахунок» зазначається інформація про суму раніше отриманих оплат за товар (послугу), суму остаточного розрахунку, фіскальний номер чека, за яким було здійснено передплату за товар (послугу).

Фахівець також повідомила платників про переваги застосування ПРРО та звернула увагу на те, що реєстратори розрахункових операцій зобов’язані використовувати підприємці 2-4 групи спрощеної системи оподаткування, які здійснюють розрахункові операції готівкою або через POS-термінал із застосуванням електронного платіжного засобу.

Кожен платник, який зателефонував на «гарячу лінію», отримав вичерпні роз’яснення.