Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Своєчасна сплата ЄСВ – це не лише обов’язок перед державою, але й захищені соціальні гарантії для кожного громадянина

опубліковано 22 квітня 2024 о 14:17

Питання важливості сплати роботодавцями єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) нещодавно піднімали під час чергового засіданні робочої групи з визначення підприємств, установ та організацій області критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, яке відбулось в Рівненській ОВА під головуванням заступниці голови РОДА Людмили Шатковської.

Участь у  засіданні прийняла начальник управління економічного аналізу ГУ ДПС у Рівненській області Олена Дімітрук.

Як було в ході заходу зазначено, несвоєчасно сплачені кошти в бюджет – це не отримані пенсії, недофінансована медицина, освіта, культура та інші соціальні виплати громадянам. Тож, своєчасна сплата ЄСВ – це не лише обов’язок перед державою, але й захищені соціальні гарантії для кожного громадянина України.

Нагадаємо, що порядок адміністрування ЄСВ встановлено нормами Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (зі змінами). Крім того, наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015№ 449 затверджено Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Нормами названого Закону передбачено, що  ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. При цьому, у разі сплати сум заборгованості з ЄСВ необхідно враховувати, що за порушення терміну його сплати платнику нараховується штраф у розмірі  20 відсотків своєчасно несплачених сум. 

Також звертаємо увагу, що переглянути інформацію щодо заборгованості зі сплати єдиного внеску можливо в «Електронному кабінеті платника» (https://cabinet.tax.gov.ua/), обравши в меню приватної частини кабінету «Стан розрахунків з бюджетом».

Довідково: Упродовж січня – березня 2024 року суб’єкти господарювання Рівненщини сплатили 2 млрд 866 млн грн ЄСВ. Разом з тим, в рахунок погашення заборгованості з єдиного внеску до бюджету надійшло 6,3 млн гривень.