Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Рівненщині вшанували пам’ять полеглих українців у битві під Гурбами

опубліковано 07 травня 2024 о 16:13

Сьогодні в.о.начальника ГУ ДПС у Рівненській області Андрій Троцко взяв участь у заходах з вшанування пам’яті полеглих українців у битві під Гурбами. Цьогоріч минула 80 річниця від найбільшого бою УПА з військами НКВC СРСР за всю історію боротьби. Цю подію на Рівненщині щороку згадують у третій день Великодня. 

Під час богослужіння начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль, його заступники, голова облради Андрій Карауш, силовики, правоохоронці та громадськість помолилися за воїнів УПА та вшанували пам'ять загиблих місцевих жителів.

Нагадаємо, у квітні 1944 року в урочищі Гурби відбувся бій південної групи УПА-Північ «Богун» під командуванням Петра Олійника-«Енея» та з’єднання «Холодний Яр» УПА-Південь проти військ НКВС.

Загальна кількість УПівців разом з місцевими мешканцями, які до них приєдналися, становила майже 5 тисяч.

Найзапекліші бої відбулися 21-25 квітня. Знищивши понад 900 більшовиків, підбивши 5 танків, бійцям УПА вдалося вирватися з оточення ворога, який переважав у силі.

Битва закінчилась тактичною перемогою радянських військ. НКВС спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а мешканців вивезли. Кількість загиблих військових і цивільних під час тих подій донині точно не встановлена.