Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час «гарячої лінії» обговорили питання застосування реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 16 травня 2024 о 11:18

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбулася «гаряча лінія» з питань використання РРО/ПРРО суб'єктами господарювання.

В.о. начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Наталія Дицяк відповіла на питання суб’єктів господарювання щодо реєстрації, використання РРО/ПРРО та відповідальності, яка передбачена за порушення у сфері розрахункових операцій.

Зокрема, платників цікавили питання щодо дій суб’єкта господарювання у разі, якщо при перевірці фіскального чека ПРРО, наявного на вебпорталі ДПС в Реєстрі «Пошук фіскального чеку», з’являється повідомлення «Помилка перевірки підпису». Податківець зазначила,    якщо при перевірці фіскального чеку з’являється повідомлення «Помилка перевірки підпису», то для перевірки та з’ясування причин виникнення помилки суб’єкту господарювання необхідно зробити скріншот фіскального чека з Елекронного кабінету (режиму пошуку фіскального чека) та надіслати його з інформацією про помилку до ДПС на електронну пошту prro@tax.gov.ua.

Платники  також цікавились, чи може суб’єкт господарювання на вебпорталі ДПС  перевірити інформацію, яка міститься в щоденних Z-звітах, створених РРО та/або ПРРО? Наталя Дицяк зазначила, що  суб’єкт господарювання може перевірити інформацію, яка міститься в щоденних Z-звітах/фіскальних чеках, створених реєстратором розрахункових операцій в приватній частині Електронного кабінету, розміщеного на вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua), в підрежимах «Зведені звіти» та «Чеки» режиму «Дані РРО».

Також податківець поінформувала додзвонювачів «гарячої лінії», що  у разі порушення вимог змісту розрахункового документа (касового чеку), за рішенням контролюючих органів до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту, зокрема, невидачі (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, застосовуються фінансові санкції у таких розмірах: порушення вчинене вперше – 100 відс. вартості проданих товарів (робіт, послуг) з порушеннями; за кожне наступне вчинене порушення – 150 відс. вартості проданих товарів (робіт, послуг) з порушеннями.
При цьому, за наведене порушення до фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім, підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів та каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність застосовується у таких розмірах: 25 відс. вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше; 50 відс. вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Кожен платник, який зателефонував на «гарячу лінію», отримав вичерпні роз’яснення.