Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» розглядали актуальні питання оподаткування юридичних осіб

опубліковано 17 травня 2024 о 08:52

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»  щодо новацій та актуальних питань податкового законодавства для юридичних осіб. На питання додзвонювачів відповідала  начальник управління оподаткування юридичних осіб Ольга Єгорова.

Під час спілкування платники, зокрема, цікавилися, чи є об’єктом оподаткування ПДВ передача резидентом Дія Сіті гіг-спеціалісту обладнання для виконання робіт за гіг-контрактом та його повернення після закінчення дії гіг-контракту. Податківець роз’яснила, якщо платник податку здійснює операції з безоплатної передачі фізичним особам комп’ютерної техніки без переходу права власності на таку комп’ютерну техніку від платника до фізичної особи (передбачає повернення комп’ютерної техніки), зокрема, якщо така передача відбувається за договором позички у строкове користування, то така операція не є об’єктом оподаткування ПДВ у розумінні п.п. «а» п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), оскільки така операція не відповідає поняттю операції з постачання товарів, визначеному п.п. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

Також платники запитували, чи повинна юридична особа – платник єдиного податку третьої групи – власник земельних ділянок  у разі тимчасового припинення господарської діяльності сплачувати земельний податок? Ольга Єгорова проінформувала, що Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» та іншими нормативно-правовими актами не передбачено тимчасове припинення діяльності. Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються, зокрема, платниками єдиного податку третьої групи для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування) (п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ).

Підставами для припинення податкового обов’язку, крім його виконання, є: ліквідація юридичної особи; смерть фізичної особи, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою; втрата особою ознак платника податку, які визначені ПКУ; скасування податкового обов’язку у передбачений законодавством спосіб (п. 37.3 ст. 37 ПКУ). Оскільки звільнення, передбачене п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ, поширюється на земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності, то у разі тимчасового припинення діяльності земельний податок справляється на загальних підставах.

Також чимало запитань стосувалося порядку складання та реєстрації податкових накладних в ЄРПН та проведення коригувань таких накладних. Податківець надала платникам роз’яснення щодо здійснення операцій.

В ході спілкування кожен додзвонювач «гарячої лінії» отримав відповіді на свої запитання згідно з нормами чинного законодавства.