Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про адміністрування ПДВ - під час «гарячої лінії»

опубліковано 24 травня 2024 о 13:37

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  відбувся  черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з  актуальних питань адміністрування податку на додану вартість. На питання додзвонювачів відповідав начальник відділу адміністрування ПДВ Сергій Войно.

В ході «гарячої лінії» платників податків, зокрема, цікавило питання чи нараховуються замовником податкові зобов’язання з ПДВ при передачі сировини, матеріалів, пального виконавцю для надання ним робіт (послуг)?     Податківець зазначив, що постачання товарів – будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару відповідно до п.п. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України.  Згідно з підпунктами «а» і «б» п. 185.1 ст. 185 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Отже сировина, матеріали, пальне є власністю замовника і при передачі їх виконавцю для надання ним робіт (послуг) право власності до виконавця не переходить, а тому за такими операціями податкові зобов’язання з ПДВ замовником не нараховуються.

Також платники запитували,  протягом якого терміну платник податків має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування до податкової накладної в ЄРПН? Сергій Войно зазначив, що відповідно до п. 89 підрозд. 2 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні, та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється з урахуванням таких граничних строків:для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до 5 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

  • для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 18 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  • для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 18 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

В ході спілкування платники податків отримали фахові відповіді на свої запитання.