Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували – відповідаємо: який порядок обчислення сум податку на нерухомість для громадян у разі зміни власника об’єкта оподаткування протягом року?

опубліковано 04 червня 2024 о 09:18

Відповідно до п.п. 266.8.1 п. 266.8 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності (п.п. 266.8.2 п. 266.8 ст. 266 ПКУ). 

Звертаємо увагу,  що кожен платник податку на нерухоме майно має можливість самостійно провести звірку щодо розрахунків з бюджетом через Електронний кабінет (http://cabinet.taх.gov.ua). Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Е-кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису. Також можна здійснити звірку скориставшись мобільним застосунком «Моя податкова».