Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про майнові податки – під час «гарячої лінії»

опубліковано 07 червня 2024 о 14:39

Цього тижня в Головному управлінні ДПС у Рівненській області питання сплати майнових податків фізичними особами розглядались під час проведення  чергової «гарячої лінії».

Начальник відділу адміністрування податку на майно та місцевих зборів з фізичних осіб Юрій Саверчук, спілкуючись з платниками податків, роз’яснив нюанси нарахування та сплати майнових податків фізичними особами  та проведення звірки щодо цих платежів.

Зокрема, громадян цікавило питання проведення звірки щодо майнових податків, а саме який документ необхідно надати для підтвердження скасування чи відкликання податкового повідомлення-рішення про сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Посадовець роз’яснив, що у разі виявлення розбіжностей за результатами звірки даних, контролюючий орган проводить перерахунок суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та надсилає (вручає) фізичній особі – платнику податків нове податкове повідомлення-рішення, попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним). У разі звернення платника податку із заявою до контролюючого органу у відповідності до вимог Закону України «Про звeрнення громадян», такому платнику надається письмова відповідь про результати розгляду його заяви.

Юрій Саверчук порекомендува платникам використовувати «Електронний кабінет платника», вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/, а також через вебпортал ДПС. У приватній частині Е-кабінету розміщено сервіс «Листування з ДПС», який надає можливість електронного листування користувача з органами ДПС (створення та направлення платником листів до органу ДПС у довільній формі). Меню «Листування з ДПС» дає можливість  подати до відповідного органу ДПС лист, заяву, звернення, скаргу, пропозицію, тощо, та пакет документів, необхідний для проведення звірки з податковим органом щодо нарахування майнових податків: плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Платників також цікавило питання: чи застосовується пільга із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичної особи, яка протягом кількох місяців звітного року здавала об’єкт житлової нерухомості в оренду? Податківець зазначив, якщо фізична особа – власник об’єкта житлової нерухомості протягом кількох місяців звітного року здавала об’єкт житлової нерухомості в оренду, пільга зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на такий об’єкт не застосовується починаючи з того місяця, в якому фактично об’єкт здавався в оренду, та до кінця місяця,  в якому припинено здачу в оренду такого об’єкта.

Також додзвонювачі цікавились наданням пільг по сплаті земельного податку, розпитували як внести зміни щодо об’єктів оподаткування, якщо змінилась адреса, та хто має сплачувати транспортний податок.

Кожен платник, який зателефонував на «гарячу лінію», отримав вичерпні роз’яснення.