Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про факти невидачі касових чеків громадяни можуть інформувати податкові органи у чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram»

опубліковано 10 червня 2024 о 09:25

Про це проінформувала додзвонювачів чергової «гарячої лінії» Олена Дімітрук - начальник управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Рівненській області. Також посадовець звернула увагу платників на дотримання законодавства у сфері проведення розрахункових операцій, адже забезпечення повноти декларування розрахунків (виторгів), проведених через РРО/ПРРО сприятиме надходженню коштів до бюджетів як громад, так і країни в цілому, що вкрай важливо в умовах війни.

Олена Дімітрук роз’яснила платникам порядок сплати акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. Наголосила, що особи – суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, підлягають обов’язковій реєстрації як платники  податку контролюючими органами за місцезнаходженням пункту продажу товарів не пізніше граничного терміну подання декларації акцизного податку за місяць, в якому здійснюється господарська діяльність. Звернула увагу, що сплачується цей податок за місцем здійснення реалізації таких товарів.

Також податківець надала відповіді на питання щодо використання єдиного рахунку платниками податків та порядку заповнення платіжних інструкцій у структурованому форматі реквізиту «Призначення платежу».

Зокрема наголосила, що юридичні особи, фізичні особи – підприємці та громадяни при здійсненні сплати податкових платежів та єдиного внеску заповнюють у платіжній інструкції всі обов’язкові реквізити. Перелік обов’язкових реквізитів платіжної інструкції, які заповнюються платниками, визначено Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 № 163, та Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148.