Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено чергову «гарячу лінію»

опубліковано 14 червня 2024 о 10:44

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  під час проведення чергової «гарячої лінії» на  питання платників податків щодо обліку платежів, використання єдиного рахунку та заповнення платіжних інструкцій на перерахування коштів до бюджетів відповідала начальник відділу обліку платежів та зведеної звітності Наталія Яворська.

Зокрема, додзвонювачі «гарячої лінії» запитували яким чином заповнюються поля у реквізитах «Призначення платежу» та «Отримувач» платіжної інструкції на сплату податків та зборів (крім єдиного внеску) на бюджетні рахунки. Наталія Яворська проінформувала, що у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнюються такі поля:
«Код виду сплати» – зазначається код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, який є додатком 1 до Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення;
«Додаткова інформація запису» – зазначається інформація щодо переказу коштів у довільній формі.
У реквізиті «Отримувач» зазначаються найменування (повне або скорочене) відповідної установи, на ім’я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, території та код бюджетної класифікації.

Серед іншого, платники цікавились якою датою закриваються ІКП у зв’язку з припиненням платника податків. Податківець роз’яснила, що постійними реквізитами інтегрованих карток платника (далі – ІКП), зокрема, є дата відкриття ІКП та дата закриття ІКП. Підрозділ, що здійснює облік платежів, за основним та неосновним місцем обліку закриває ІКП не пізніше наступного робочого дня після формування відомостей в частині тих податків і зборів, щодо яких відсутня заборгованість на відповідній території, та відомостей з відміткою про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Також платників цікавили питання щодо відкриття та переваг використання єдиного рахунку, яким чином можна повернути з бюджету помилково сплачені суми грошового зобов’язання і чи можна подати заяву про таке повернення в електронному вигляді та ряд інших питань.

Звертаємо увагу, що з анонсами «гарячих ліній» можна ознайомитись на субсайті ГУ ДПС у Рівненській області (https://rv.tax.gov.ua/anonsi-ark/).