Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» розглядали актуальні питання оподаткування юридичних осіб

опубліковано 17 червня 2024 о 09:23

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»  щодо новацій  податкового законодавства та актуальних питань оподаткування юридичних осіб. На питання додзвонювачів відповідала  начальник управління оподаткування юридичних осіб Ольга Єгорова.

Під час спілкування платники, зокрема, запитували, як здійснюється розрахунок мінімального податкового зобов’язання, якщо набуття права власності, оренди, користування земельної ділянки платником податку на прибуток підприємств відбулося в середині року. Ольга Єгорова роз’яснила, що у разі якщо набуття права власності або право користування на земельну ділянку, віднесену до сільськогосподарських угідь, здійснювалось за умови державної реєстрації таких прав, то для розрахунку мінімального податкового зобов’язання щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої проведена/не проведена, враховується період, починаючи з місяця, в якому платник набув право власності, оренди, користування на інших умовах (в т. ч. на умовах емфітевзису) на земельну ділянку. При цьому, для розрахунку мінімального податного зобов’язання враховується повний місяць, незалежно від того коли саме відбулося набуття права власності: на початку, в середині або наприкінці місяця.

Також платники цікавились, чи має право імпортер – власник товару віднести до податкового кредиту суму ПДВ, що сплачена до бюджету при розмитненні товару через митного брокера відповідно до договору доручення? Податківець роз’яснила, що для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ст. 187 Податкового кодексу України (п.198.2 ст.198 ПКУ).

Дата збільшення податкових зобов’язань та податкового кредиту платників податку, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначається за правилами, встановленими ст.187 і ст.198 ПКУ (п.189.4 ст.189 ПКУ).

Тобто, якщо відповідно до договору доручення, укладеного між митним брокером та імпортером, сплата ПДВ до бюджету при розмитненні товарів здійснюється через митного брокера, то такий імпортер – власник товарів має право віднести суму ПДВ до податкового кредиту на підставі митної декларації, в якій він має бути вказаний як одержувач (власник) товару, за умови перерахування ним коштів митному брокеру до моменту розмитнення товару.

Чимало запитань стосувалося порядку складання та реєстрації податкових накладних в ЄРПН та проведення коригувань таких накладних. Податківець надала платникам роз’яснення щодо здійснення операцій.

В ході спілкування кожен додзвонювач «гарячої лінії» отримав відповіді на свої запитання згідно з нормами чинного законодавства.