Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено «гарячу лінію» з актуальних питань застосування спрощеної системи оподаткування

опубліковано 20 червня 2024 о 16:15

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено чергову «гарячу лінію» з питань застосування спрощеної системи оподаткування фізичними особами-підприємцями. На питання додзвонювачів відповідала заступник начальник управління  оподаткування фізичних осіб Лариса Кривохиж.

Платників цікавили питання щодо умов перебування ФОП на спрощеній системі оподаткування, яким чином можна здійснити перехід на таку систему, яку суму єдиного  податку сплачують підприємці.

Також платники запитували чи необхідно використовувати реєстратори розрахункових операцій ФОП - «спрощенцями», які перебувають на 2 групі та здійснюють торгівельну діяльність на території села. Посадовець роз’яснила, що згідно з нормами п.1 постанови Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» дозволяється не застосовувати РРО та/або ПРРО, але з обв’язковим використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при здійсненні роздрібної торгівлі на території села товарами (крім підакцизних товарів) фізичними особами – підприємцями, які сплачують єдиний податок. При цьому, для такого виду діяльності встановлений граничний розмір обсягу розрахункових операцій з продажу товарів, у разі перевищення якого застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим – 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів).

Цей пункт не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов: така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами; такими фізичними особами – підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет; сільськими радами та радами ОТГ прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села РРО та/або ПРРО для форм і умов проведення діяльності, визначених у цьому пункті.

Серед іншого додзвонювачі «гарячої лінії» запитували чи може підприємець надіслати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування через Електронний кабінет. Податківець роз’яснила, що для надіслання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування фізичною особою – підприємцем в меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету обирається рік та місяць, в якому створюється Заява, та з переліку електронних форм обирається Заява за формою F0102003. У запропонованій формі Заяви необхідно заповнити відповідні поля електронного документу, підписати та надіслати, при цьому реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично.
Лариса Кривохиж  звернула увагу, що у разі переходу фізичної особи – підприємця на спрощену систему оподаткування (перша-третя група платників єдиного податку) додатково до Заяви подається розрахунок доходу за попереднiй календарний рiк, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування. Для цього платник у вкладці «Додатки» обирає опцію «Додати» Розрахунок за формою F0102103 та заповнює обов’язкові поля.
У разі наявності другої квитанції про прийняття електронного документа датою та часом прийняття (реєстрації) електронного документа контролюючим органом вважаються дата та час, зафіксовані у першій квитанції.

Під час спілкування посадовець порекомендувала платникам для спрощення взаємодії з податковою службою використовувати електронні сервіси ДПС.