Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги заготівельників лісової продукції!

опубліковано 28 червня 2024 о 11:38

Триває сезон масової заготівлі ягід, грибів та лікарських рослин.

У зв'язку з цим нагадуємо, що заготівля лісової продукції може здійснюватися як в порядку загального, так і спеціального  використання.

Загальним використанням є збір у лісах громадянами для власного споживання в межах максимальних норм безоплатного збору дикоросів, що встановлені розпорядженням Рівненської обласної державної адміністрації від 3 травня 2007 року №215. Для прикладу, громадянам дозволено безоплатно заготовляти 12 кг чорниці, 15 кг ожини, 20 кг журавлини, по 30 кг білих грибів, лисичок, 50 кг опеньок,  10 кг трав’яних лікарських рослин, квітів, коріння тощо.

Для філій Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» Рівненська обласна державна (військова) адміністрація розпорядженням від 16.05.2024 № 229 затвердила річні ліміти на спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань, заготівлі другорядних лісових матеріалів в межах Рівненської області на 2024-2026 роки.

Збір, заготівля (в тому числі закупівля у населення) дикорослих плодів, ягід, горіхів, грибів, лікарських рослин (побічні лісові користування) для потреб комерційної та виробничої діяльності належить до спеціального використання лісових ресурсів, яке є платним, та проводиться на підставі затверджених Рівненською обласною державною (військовою) адміністрацією лімітів та дозволів (лісових квитків), виданих постійними лісокористувачами  області згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1996 року №449 «Про затвердження порядку заготівлі другорядних лісових матеріалів і здійснення побічних лісових користувань в лісах України» та рішенням Рівненської обласної ради від 22 квітня 2011 року №265 «Про порядок і умови виділення лімітів та організації справляння збору при здійсненні побічних лісових користувань і заготівлі другорядних лісових матеріалів».

У лісовому квитку зазначається вид та обсяг продукції, місце її заготівлі. Лісові квитки видаються лише тим суб’єктам господарювання, які перебувають на податковому обліку за місцем здійснення заготівельної діяльності, та після сплати у встановленому порядку рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів за весь заявлений до заготівлі обсяг дикоросів.

Ставки рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, що справляється при здійсненні побічних лісових користувань, встановлені рішенням Рівненської обласної ради від 23.12.2021 №469.

Ставки рентної плати залишаються незмінними з 2022 року і становлять, зокрема на заготівлю ягід чорниці, журавлини, лохини, які є основними видами лісової продукції, що заготовлюються суб’єктами господарювання в Рівненській області - 1,20 грн/кг, на заготівлю білих грибів – 1,90 грн/кг, лисичок – 1,20 грн/кг, опеньок – 0,60 грн/кг,  лікарсько-технічної сировини (у сухому вигляді) – 1,30 грн /кг.

Сума рентної плати обчислюється суб’єктами лісових відносин, які видають лісові квитки, і зазначається в цих квитках.

Надходження рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних користувань у повному обсязі належать загальному фонду бюджетів органів місцевого самоврядування за місцем заготівлі лісової продукції.

З огляду на норми п.п.256.11.6 п.256.11 ст. 256 Податкового кодексу України  фізичні особи, фізичні особи-підприємці, а також юридичні особи , у яких сума рентної плати у лісовому квитку не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня поточного року (в поточному році - 1775 грн), сплачують рентну плату до отримання лісових квитків в каси суб’єктів лісових відносин, які їх видають.

 При цьому у лісовому квитку робиться позначка про сплату рентної плати в касу (зазначаються номер і дата квитанції про сплату).

Для отримання лісового квитка заготівельники звертаються, із попередньо погодженою Північно-західним міжрегіональним управлінням лісового та мисливського господарства заявкою, у вказане в ній лісове господарство, де заявка реєструється, а зазначені ліміти розподіляються по лісництвах.

На кожному пункті заготівлі дикоросів  заготівельники зобов’язані вести закупівельні відомості, в яких зазначається порядковий номер, прізвище, ім’я та по батькові здавача, його податковий номер, кількість закупленої сировини, ціна одиниці продукції, сума, нарахована за здану сировину, утримана сума податку на доходи фізичних осіб, сума до видачі здавачу продукції та його підпис, а також Журнал обліку заготівлі лісових ресурсів.

Відповідальні особи за заготівлю лісових ресурсів, призначені органами місцевого самоврядування, повинні систематично здійснювати контроль за ходом заготівлі на кожному заготівельному пункті, про що в Журналі обліку заготівлі лісових ресурсів робиться відповідний запис.

Суб’єкти господарювання щоденно протягом сезону заготівлі звітують перед органами місцевого самоврядування про обсяги заготовлених лісових ресурсів і заготівельні ціни у розрізі видів цих ресурсів за попередній день по кожному заготівельному пункту, розташованому на території відповідної місцевої ради.

У разі встановлення фактів заготівлі лісової продукції для комерційної діяльності без спеціального дозволу (лісового квитка) на порушників складається протокол про адміністративне порушення, сума нанесених збитків визначається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Про затвердження такс для обчислення шкоди, заподіяної лісу».