Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про актуальні питання оподаткування юридичних осіб  - під час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 09 липня 2024 о 11:34

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»  щодо новацій  податкового законодавства та актуальних питань оподаткування юридичних осіб. На питання додзвонювачів відповідала  начальник управління оподаткування юридичних осіб Ольга Єгорова.

Під час спілкування платники, зокрема, запитували,  які зміни внесено до Податкового кодексу України в частині справляння рентної плати за користування радіочастотним ресурсом. Ольга Єгорова роз’яснила, що з 01 липня 2024 року набрав чинності Закон України від 21 травня 2024 року № 3721-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України «Про електронні комунікації» щодо рентної плати за користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом) України» змінами передбачено, зокрема, що:

  • платниками рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України є загальні користувачі радіочастотного спектра України, визначені законодавством про електронні комунікації та радіочастотний спектр, яким надано право користуватися радіочастотним спектром України в межах виділеної частини смуг радіочастот загального користування на підставі:

ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України;

ліцензії на мовлення з присвоєнням радіочастоти загальних користувачів у смугах радіочастот, виділених для потреб мовлення;

ліцензії на постачання послуг для потреб мовлення з присвоєнням радіочастоти загальних користувачів у смугах радіочастот, виділених для потреб мовлення;

дозволу на тимчасове мовлення з присвоєнням радіочастоти загальних користувачів у смугах радіочастот, виділених для потреб мовлення;

присвоєння радіочастоти (згідно з витягами з реєстру присвоєнь) для потреб мовлення, отриманого постачальником електронних комунікаційних мереж та/або послуг для надання послуг власнику ліцензії на мовлення;

присвоєння радіочастоти (згідно з витягами з реєстру присвоєнь) для загальних користувачів;

  • до припинення або скасування воєнного стану в Україні ставки рентної плати за користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом) України встановлюються в розмірах, встановлених п. 3 підрозділу 93 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ (крім понижувальних коефіцієнтів, визначених п. 3 підрозділу 93 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, які застосовуються до 01 вересня 2024 року);
  • до ставок рентної плати за користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом) України, передбачених п. 3 підрозділу 93 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ для виду радіозв’язку «стільниковий радіозв’язок», для ширини смуги радіочастот, отриманої відповідно до ліцензії на користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом) України, виданої з 01 січня 2022 року на конкурсних або тендерних засадах, не застосовуються коефіцієнти, встановлені п. 3 підрозділу 93 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.

Також платники цікавились, якій кількості показників з Переліку показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника ПДВ, має відповідати платник для формування своєї позитивної податкової історії? Податківець роз’яснила, що перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника ПДВ, визначено у додатку 2 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Відповідно до п. 5 Порядку платник ПДВ, яким складено та/або подано для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкову накладну/розрахунок коригування, що не відповідають жодній з ознак безумовної реєстрації, перевіряється щодо відповідності критеріям ризиковості платника податку (додаток 1 Порядку), показникам, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.                       

Згідно з п. 7 Порядку у разі коли за результатами автоматизованого моніторингу податкової накладної/розрахунку коригування встановлено, що відображена в них операція відповідає хоча б одному критерію ризиковості здійснення операції, крім податкової накладної/розрахунку коригування, складених платником ПДВ, який відповідає хоча б одному показнику, за яким визначається позитивна податкова історія, реєстрація таких податкової накладної/розрахунку коригування зупиняється.

Пунктом 9 Порядку визначено, що платник ПДВ отримує розраховані показники позитивної податкової історії через електронний кабінет.

Отже, платник податку відповідає показникам позитивної податкової історії, якщо такий платник відповідає щонайменше одному з показників позитивної податкової історії, визначених у додатку 2 Порядку.

В ході спілкування кожен додзвонювач «гарячої лінії» отримав відповіді на свої запитання згідно з нормами чинного законодавства.