Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про порядок заповнення платіжок та єдиний рахунок говорили під час «гарячої лінії»

опубліковано 16 липня 2024 о 13:47

Питанням використання єдиного рахунку платниками податків та порядку заповнення платіжних інструкцій у структурованому форматі реквізиту «Призначення платежу» був присвячений черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», що відбувся в Головному управлінні ДПС у Рівненській області. На питання платників податків відповідала начальник управління економічного аналізу Олена Дімітрук.

Додзвонювачів «гарячої лінії», зокрема, цікавило питання як платник податків може дізнатися про залишок коштів на єдиному рахунку та отримати витяг щодо стану розрахунків з бюджетом через Електронний кабінет? Посадовець  роз’яснила, що  платник податків, включений до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, у приватній частині Електронного кабінету має можливість перегляду інформації про рух коштів на єдиному рахунку та доступ до інформації про залишок коштів на єдиному рахунку.
Для отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетом платник податків, який використовує єдиний рахунок, надсилає до органу ДПС за основним (неосновним) місцем обліку запит за формою «F/J1300207» через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету.

Відповідь на запит надсилається платнику через Електронний кабінет не пізніше п’ятнадцяти робочих днів з дня його отримання у вигляді витягу з інформаційно-комунікаційної системи ДПС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та сплати єдиного внеску за формою «F/J1400207». Витяг формується за період, вибраний платником податків при створенні запиту, з урахуванням строків давності станом на дату відправлення запиту до органу ДПС.

Також платники цікавились, яким чином заповнюються поля у реквізитах «Призначення платежу» та «Отримувач» платіжної інструкції на сплату податків та зборів на бюджетні рахунки? Олена Дімітрук зауважила, що у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнюються такі поля:     «Код виду сплати» – зазначається код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, який є додатком 1 до Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення;  «Додаткова інформація запису» – зазначається інформація щодо переказу коштів у довільній формі.
У реквізиті «Отримувач» зазначаються найменування (повне або скорочене) відповідної установи, на ім’я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, території та код бюджетної класифікації.

Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148.

В ході спілкування платники податків отримали фахові відповіді на всі запитання.