Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з актуальних питань застосування спрощеної системи оподаткування

опубліковано 24 липня 2024 о 09:31

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  відбулася «гаряча лінія» з актуальних питань застосування спрощеної системи оподаткування. На питання додзвонювачів відповідала начальник відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування Оксана Буян.

Посадовець роз’яснила дії юридичних осіб – платників єдиного податку третьої групи у разі порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування. Вона зазначила,  якщо юридичні особи – платники єдиного податку третьої групи порушують умови, визначені Податковим кодексом України (далі – ПКУ) щодо перебування на спрощеній системі оподаткування, то такі платники зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у строки визначені п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ.

Крім того, платники єдиного податку третьої групи (юридичні особи) у податковій декларації окремо відображають:  обсяг доходу, що оподаткований за відповідною ставкою єдиного податку, встановленою для таких платників п. 293.3 ст. 293 ПКУ;  обсяг доходу, що оподаткований за подвійною ставкою єдиного податку, встановленою для таких платників п. 293.3 ст. 293 ПКУ (у разі перевищення обсягу доходу).

У разі застосування іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главі 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. ХIV ПКУ, здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, платники єдиного податку в податковій декларації додатково відображають окремо доходи, отримані від здійснення таких операцій.

Ставки єдиного податку для платників третьої групи (юридичні особи) встановлюються у подвійному розмірі ставок, визначених п. 293.3 ст. 293 ПКУ:   до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у п.п. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ;до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главі 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. ХIV ПКУ;    до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Серед іншого, платники цікавились чи мають право юридичні особи - платники єдиного податку третьої групи здійснювати бартерні операції (взаємозалік заборгованостей). Оксана Буян зазначила, що  відповідно до п. 291.6 ст. 291 ПКУ платники єдиного податку третьої групи повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі – готівковій або безготівковій (у тому числі з використанням електронних грошей).       Бартерна (товарообмінна) операція – це господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у негрошовій формі в рамках одного договору (п.п. 14.1.10 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).  Отже, юридичні особи – платники єдиного податку третьої групи не мають права здійснювати бартерні операції, в тому числі погашати заборгованість за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) іншим способом ніж грошовим.

В ході спілкування платники податків отримали фахові відповіді на свої запитання.