Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лише офіційне працевлаштування, прозора виплата заробітної плати та своєчасна сплата єдиного внеску здатні забезпечити формування гідних пенсійних перспектив

опубліковано 13 серпня 2024 о 09:56

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов’язання зі сплати єдиного внеску необхідно виконувати в першу чергу, адже вони мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями. Виняток – виплата заробітної плати.

При наявності заборгованості зі сплати єдиного внеску платнику надсилається вимога про сплату боргу (недоїмки) відповідно до статті 25 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (зі змінами та доповненнями, далі – Закон 2464). На погашення вказаних у вимозі сум платнику надається десять календарних днів.

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти календарних днів з дня отримання вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з податковим органом шляхом оскарження в адміністративному чи судовому порядку, вимога передається державній виконавчій службі для примусового стягнення відповідно до Закону України від 02.06.2016 №1404-VIII «Про виконавче провадження» (зі змінами та доповненнями).

За несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску до платників, застосовуються фінансові санкції (штрафи та пеня) згідно з частинами 10, 11 статті 25 Закону 2464.

Боржникам – фізичним особам – підприємцям, слід пам’ятати про те, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте нерухоме та рухоме майно такої фізичної особи. Також до боржників – фізичних осіб вживаються заходи щодо арешту рахунків, у тому числі, хто є власником банківських карток.

Важливо пам’ятати, що сплата єдиного внеску, яка є обов’язковою для платників податків, — одна з умов зарахування періодів роботи до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком та інших соціальних виплат. Право не сплачувати єдиний внесок під час воєнного стану не передбачає зарахування відповідних періодів роботи до страхового стажу. Тож,  якщо ФОП вирішив скористатися пільгою та не сплачувати ЄСВ під час дії воєнного стану, страховий стаж зараховуватись не буде.

При цьому для зарахування страхового стажу розмір сплаченого єдиного внеску має бути не менше визначеного законом мінімального рівня (з 01 квітня 2024 року  мінімальний ЄСВ становить 1760 грн за місяць (22% від мінімальної зарплати 8000 грн, тобто 8000х22%)).

Пам’ятайте, що лише офіційне працевлаштування, прозора виплата заробітної плати та своєчасна й у повному обсязі сплата єдиного внеску здатні забезпечити гарантований державою соціальний захист працівників та формування гідних пенсійних перспектив.