Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час «гарячої лінії» обговорили питання використання єдиного рахунку платниками податків та порядку заповнення платіжних інструкцій

опубліковано 15 серпня 2024 о 09:09

Черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» відбувся в Головному управлінні ДПС у Рівненській області  щодо питань використання єдиного рахунку платниками податків, порядку заповнення платіжних інструкцій у структурованому форматі реквізиту «Призначення платежу» та можливості подання заяв про бажання отримувати документи через Електронний кабінет.

На питання платників податків відповідала начальник управління економічного аналізу Олена Дімітрук.

Додзвонювачів «гарячої лінії», зокрема, цікавило питання які реквізити слід зазначати у полях платіжної інструкції у разі перерахування коштів з поточного рахунка платника на електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ? Посадовець  роз’яснила, що у разі перерахування коштів з поточного рахунка платника на його електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ у платіжній інструкції необхідно заповнювати:

у полі «Отримувач» – назву платника;    у полі «Код» – податковий номер платника податку, за яким ведеться облік у контролюючих органах;  у полі «Банк отримувача» – «Казначейство України)»;   у полі «Рахунок отримувача» – номер електронного рахунка у системі електронного адміністрування ПДВ за стандартом IBAN. У полі «Призначення платежу» такої платіжної інструкції друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі. Наприклад: «перераховано з рахунка у банку або небанківському надавачу платіжних послуг на електронний рахунок».

Також платники цікавились, яка дата вважається датою сплати податкового зобов’язання/єдиного внеску при сплаті платниками, які використовують єдиний рахунок (дата складання платіжної інструкції або дата відображення в ІКП)?  Олена Дімітрук зауважила, що згідно з п. 14.3. ст. 14 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) для цілей ПКУ внесення (перерахування, надходження, сплата, зарахування) коштів платником податку на єдиний рахунок у випадках, передбачених ст. 35 прим. 1 ПКУ, вважається внесенням (перерахуванням, надходженням, сплатою, зарахуванням) коштів таким платником податку до бюджету.    Відповідно до п. 35.2 ст. 35 ПКУ обов’язок платника податку щодо сплати податків та зборів на єдиний рахунок, визначений ст. 35 прим. 1 ПКУ, вважається виконаним з моменту, коли ініціювання переказу є завершеним для такого платника податків згідно із Законом України від 30 червня 2021 року № 1591-IХ «Про платіжні послуги» зі змінами та доповненнями.    Таким чином, датою сплати грошових зобов’язань з податків, зборів, платежів та єдиного внеску платниками, які використовують єдиний рахунок, є дата зарахування коштів на єдиний рахунок.

 

В ході спілкування платники податків отримали фахові відповіді на всі запитання.