Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з питань погашення податкового боргу платників

опубліковано 19 серпня 2024 о 09:08

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», під час якого начальник управління по роботі з податковим боргом Михайло Калитюк відповідав на питання платників щодо питань погашення податкового боргу платників, необхідності своєчасної сплати та погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску, наслідків у разі несплати платежів.

Зокрема, надходили питання чи можуть банки списати кошти з рахунків платників податків, які мають податковий борг, на підставі платіжної інструкції на примусове списання (стягнення) коштів та яким чином?

Посадовець зазначив, що так, банки можуть списати кошти з рахунків платників податків, які мають податковий борг, на підставі платіжної інструкції на примусове списання (стягнення) коштів, ініційованої контролюючим органом або органом державної виконавчої служби.  Рішення про стягнення коштів з рахунків/електронних гаманців такого платника податків у банках, небанківських надавачах платіжних послуг/емітентах електронних грошей є вимогою стягувача до боржника, що підлягає негайному та обов’язковому виконанню шляхом ініціювання переказу у платіжній системі за правилами відповідної платіжної системи (абзац четвертий п. 95.5 ст. 95 Податкового кодексу України).

Таке списання коштів здійснюється відповідно до розд. ІV Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 29 липня 2022 року № 163.

Також платники цікавились, яка передбачена відповідальність до суб’єкта господарювання у разі відчуження майна, яке перебуває в податковій заставі, без згоди контролюючого органу? Михайло Калитюк відповів, що відповідно до п. 116.1 ст. 116 Податкового кодексу України відчуження платником податків майна, що перебуває в податковій заставі, без попередньої згоди контролюючого органу, якщо отримання такої згоди є обов’язковим згідно з ПКУ, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі вартості відчуженого майна.

 

Під час «гарячої лінії» усі додзвонювачі отримали вичерпні роз’яснення з тих питань, які їх цікавили.