Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» провели податківці області

опубліковано 27 серпня 2024 о 09:02

В Головному управлінні ДПС у Рівненській відбувся  сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з актуальних питань сплати мінімального податкового зобов’язання юридичними особами.

На питання додзвонювачів відповідала начальник відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування Оксана Буян.

Зокрема, платники цікавились, як платники податку на прибуток – власники земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, здійснюють розрахунок різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, якщо такі платники не мають наміру займатися сільським господарством, наданням пов’язаних із ним послуг та такий вид діяльності відсутній серед внесених ними видів діяльності до ЄДР?

Податківець відповіла, що юридичні особи, платники податку на прибуток на загальних підставах – власники земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, незалежно від того,  чи використовуються такими особами ці ділянки для сільськогосподарського товаровиробництва (надання послуг) чи ні, а також у разі відсутності такого виду діяльності серед інших видів діяльності, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, для розрахунку різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів застосовують положення п.п. 141.9.3 п. 141.9 ст. 141 ПКУ як для платників податку, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за податковий (звітний) рік менше 75 відс. – суми  сплачених податків, зборів, платежів у розмірі, пропорційному частці сільськогосподарського товаровиробництва такого платника за податковий (звітний) рік, розрахованій відповідно до п.п. 14.1.262 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

Також платники запитували, чи потрібно подавати юридичній особі – платнику єдиного податку третьої групи додаток «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» у складі податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичній особі), якщо нею орендуються земельні ділянки, що віднесені до сільськогосподарських угідь, які належать фізичній особі на праві власності та/або на праві користування та станом на 01 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів?  Оксана Буян відповіла, що не потрібно подавати у разі оренди у фізичних осіб лише земельних ділянок, що віднесені до сільськогосподарських угідь, які належать таким фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 01 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів.

При цьому, у разі наявності у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь разом із земельними ділянками, що віднесені до сільськогосподарських угідь, які належать таким фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 01 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів, такий платник зобов’язаний подавати Додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання.

В ході спілкування платники отримали відповіді на свої запитання.