Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування реєстраторів розрахункових операцій – у етері «UA: Українське радіо Рівне»

опубліковано 09 вересня 2020 о 09:25

У Рівному про новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій та реалії підприємницької діяльності говорили в етері програми «Тема дня» «Українського радіо Рівне».

Гості студії – представники громадськості та податкової служби обговорили питання впровадження новітніх РРО, проблеми малого бізнесу та перспективи ведення підприємницької діяльності в умовах сьогодення.

Координатор руху «Захисти ФОП» в Рівненській області Мирослав Мельничук  висловив позицію, що нововведення в законодавстві щодо РРО ускладнить роботу підприємцям, вони хочуть не мати справи з касовими апаратами – оскільки не хочуть зайвого адміністрування, побоюються помилок, перевірок і штрафів. Тому ініціативна група представників малого бізнесу направила звернення до органів місцевого самоврядування з проханням підтримати їх позицію щодо скасування запровадження для фізичних осіб-підприємців обов'язкового використання фіскалізованих реєстраторів розрахункових операцій та механізму "кешбек".

В ході діалогу фахівці ГУ ДПС у Рівненській області - завідувач сектору комунікацій Ірина Матвійчук та головний державний інспектор Галина Крат роз’яснили, що нові правила застосування РРО не зачіпають спрощенців І групи, а також фізосіб, які продають на ринку вживані речі, продукти власного підсобного господарства тощо. Та наголосили - впровадження новітніх реєстраторів розрахункових операцій не ускладнює життя ФОПів, а навпаки – спрощує. Адже за допомогою програмних РРО дрібні підприємці зможуть уникнути зайвих витрат, зокрема, на обслуговування класичних касових апаратів. Більше того, податкова надає безкоштовно власне рішення, яке вже протестувала та використовує чимала кількість підприємців.

Податківці відзначили, що на сьогодні законодавством передбачено поступове впровадження нових правил проведення розрахункових операцій. З 1 січня 2021 року РРО застосовуватимуть суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахунки у сфері Інтернет-торгівлі, ресторанного господарства, ювелірній галузі, торгівлі побутовою технікою, медичних послуг, туризму, готелів, секонд-хенду. З 1 квітня 2021 року передбачено використання РРО ФОПами ІІ, ІІІ та ІV  груп. Крім того, з 1 січня 2021 року запрацює механізм «кешбеку», тобто можливість споживачам повернути частину коштів за товар, відсутній у фіскальному чеку. 

Завідувачка кафедри обліку і аудиту НУВГП Наталія Позняковська, яка є членом Громадської ради при ГУ ДПС у Рівненській області та виступала організаторкою публічного обговорення податкової реформи в Україні, зауважила, що  науковці НУВГП спільно з громадськістю, податковою службою в області, органами місцевого самоврядування, Територіальним відділенням АППУ та представниками бізнесу ще з часу обговорення та прийняття законодавчих ініціатив з впровадження РРО опрацьовували проблемні питання, які виникають при застосуванні спрощеної системи оподаткування та ті зміни, які прийняті Законами № 128 та № 129, в тому числі, в частині застосування РРО, та надали свої пропозиції, деякі з яких вже прийнято. Разом з тим, зміни, які були внесені останнім часом до податкового законодавства, потребують подальшого роз’яснення, і у цьому напрямку взаємодія з податковими органами є дуже важливою.

В ході розмови гості студії відмітили, що зворотний зв’язок із бізнесом в пріоритеті, адже необхідно дослухатися до бізнес спільноти, і така взаємодія буде ефективною як для органів  влади,  так  і підприємців.