Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про використання бюджетного потенціалу територіальних громад - під час зустрічі в податковій службі

опубліковано 31 травня 2021 о 14:01

В умовах сьогодення питання надходження майнових податків до місцевих бюджетів постає особливо гостро, що пов’язано з посиленням фінансової спроможності місцевого самоврядування в умовах децентралізаційних процесів в нашій країні. Наповнені бюджети територіальних громад – це запорука своєчасної виплати заробітної плати працівни­кам бюджетної сфери, опла­ти енергоносіїв, виконання ремонтних робіт в житлово-комунальному секторі, асфальтування доріг, модерні­зації тепловодопостачання та інше.

Тож саме питанням використання бюджетного потенціалу  територіальних громад за доходами від справляння майнових податків, залучення до оподаткування усіх наявних ресурсів, зокрема за рахунок оподаткування об’єктів нерухомості, у тому числі земельних ділянок, придбаних шляхом приватизації та здійснення контролю за договорами купівлі-продажу об’єктів нерухомості, була присвячена зустріч керівництва ГУ ДПС у Рівненській області, Регіонального відділення Фонду державного майна та Ради ВГО «Асоціація платників податків України» в Рівненській області.

В ході зустрічі начальник податкової служби області Віталій Чуй звернув увагу на факт недооформлення як громадянами, так і суб’єктами господарювання правовстановлюючих документів на володіння нерухомим майном. Тобто, коли  особу, яка володіє нерухомим майном, що розташоване на земельній ділянці, права на яку для такої особи не оформлені, не можна вважати платником земельного податку в розумінні статті 269 Податкового кодексу України до моменту виникнення відповідних прав такої особи на цю земельну ділянку у порядку, визначеному законом. До такого моменту зазначена особа відповідно до вимог Податкового кодексу України  не сплачує земельний податок, в результаті територіальні громади втрачають власні кошти.

Перший заступник  начальника  Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях Тетяна Прилуцька також зупинилась на проблемних питаннях, зокрема оподаткування нерухомого майна, отриманого у власність в ході приватизації.

Заступник керівника Ради ВГО «Асоціація платників податків України» в Рівненській області  Лариса Садова зазначила, що непоодинокі випадки, коли орендні договори платники податків не реєструють належним чином, відповідно з доходів орендодавців не сплачують ПДФО. Також, частина землевласників, які обробляють наділи власноруч, не сплачують податків з вирощеної продукції навіть коли розмір ділянки перевищує 2 га, щодо яких діє встановлена законом пільга. І це, так само, є втратами місцевих бюджетів.

Тож за результатами зустрічі сторони домовились про проведення спільного навчального заходу для платників,  на якому будуть підніматись питання,  які цікавлять як суб’єктів господарювання, так і громадян  -  куди звертатися для одержання прав на землю, що є базою оподаткування земельним податком, хто звільняється від сплати, а також про особливості розміщення на власній земельній ділянці об’єкта торгівлі.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»