Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податок на майно для громадян говорили в ефірі «Українське радіо Рівне»

опубліковано 23 листопада 2023 о 10:16

Згідно із законодавством  власники нерухомості повинні платити відповідні податки, причому кошти, отримані від такої сплати, залишаються у місцевих бюджетах. Тому питання сплати майнових податків завжди є актуальним як для власників майна, так і громад, де такі власники проживають.

Які види майнових податків передбачені Податковим кодексом, чи всі власники нерухомості мають сплачувати податок на майно, які норми площі не підлягають оподаткуванню, хто сплатить «податок на розкіш» за люксові авто, які санкції чекають на платників, які вчасно не сплатили податок? На ці та інші питання щодо сплати майнових податків в ефірі «Українського радіо Рівне»  (https://rv.suspilne.media) надали роз’яснення фахівці Головного управління ДПС у Рівненській області.

Гості студії - начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області Людмила Кончук та заступник начальника відділу інформаційної взаємодії Ірина Матвійчук проінформували слухачів, що згідно норм Податкового кодексу податок на майно об’єднує три податки: податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортний податок та плату за землю, і ці податки сплачують як юридичні, так і фізичні особи. Щодо громадян, то вони вже отримали податкові повідомлення-рішення про сплату цих платежів, адже їх обчислення здійснюється органами податкової служби за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника майна.

Податківці звернули увагу, що громадянам треба слідкувати за правильністю та своєчасністю здійснення нарахування податку на майно, бо навіть якщо вони не отримали податкові повідомлення-рішення (можливо змінили адресу чи за інших підстав), сплата податку не відміняється -  відповідно до вимог законодавства фахівці податкової служби мають право нарахувати відповідний податок з урахуванням строків давності, тобто за останні три роки. Тож у разі, якщо платник виявив розбіжності між даними, зазначеними в повідомленні – рішенні, та даними, зазначеними в документах на право власності на об’єкт, що підлягає оподаткуванню, йому необхідно звернутися до державної податкової інспекції за місцем реєстрації для проведення звірки.

Також було звернуто увагу на те, що такі повідомлення можна переглянути в електронних сервісах ДПС. Щоб переглянути податкові повідомлення-рішення в Електронному кабінеті – необхідно зайти в Електронний кабінет для громадян, де у полі “Повідомлення про обов’язок сплатити грошову суму зобов’язань”, а у застосунку “Моя податкова” у розділі “Мої податкові повідомлення-рішення”, буде все чітко вказано: за яке майно сплачується податок. Для роботи в  цих сервісах необхідно  мати електронний цифровий підпис або авторизуватись за допомогою Дія підпис.

Серед іншого під час ефіру говорили про наслідки заборгованості платників щодо майнових податків, нагадали, що при наявності  боргу до 3060 грн громадяни можуть навіть не звернути на це увагу, адже податкова вимога до такої суми боргу не надсилається. Разом з тим на такий борг нараховується пеня, тому важливо слідкувати за своїми розрахунками з бюджетом.

Посадовці нагадали, що платники завжди можуть розраховувати на інформаційну підтримку податківців: проконсультуватись у фахівців Головного управління ДПС у Рівненській області в Центрах обслуговування платників, звертатись на гарячі лінії, приєднатись  до підписників соцмереж податкової служби та користуватись електронними сервісами ДПС.