Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про офіційне оформлення трудових відносин - під час спілкування зі ЗМІ

опубліковано 13 грудня 2023 о 11:49

Днями начальник Дубенського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок податкової звітності Головного управління ДПС у Рівненській області Алла Панчук провела  зустріч з головним редактором газети «Замок»  Миколою Морозом, під час якої обговорювались питання офіційного оформлення трудових відносин.

Під час заходу посадовець проінформувала, що на сьогодні в умовах війни актуальним залишається питання офіційного працевлаштування наших громадян та забезпечення їх соціальних гарантій. Для працівників держава гарантує, що в разі офіційного працевлаштування, окрім запису в трудовій, людина, яка працює, матиме чітко визначені і закріплені трудовим договором умови праці (місце роботи, режим роботи, посадові обов’язки, заробітна плата); виплату заробітної плати двічі на місяць, у розмірі не менше ніж мінімально встановлений законодавством; можливість навчання, перенавчання, підвищення кваліфікації за рахунок роботодавця; страховий стаж для отримання допомоги на випадок безробіття, пенсії; право на оплачувані відпустки: щорічну (не менше 24 календарних днів), соціальні та додаткові відпустки, передбачені КЗпП України; право на оплату листка непрацездатності в разі хвороби; соціальні послуги і виплати в разі нещасного випадку на роботі та професійного захворювання; цілої низки інших прав і соціальних гарантій, передбачених чинним законодавством. А отримання заробітної плати «в конверті» позбавляє працюючих соціального захисту.

Алла Панчук зауважила, що кожен громадянин повинен вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин. Тільки легалізація робочих місць створює підґрунтя для поліпшення добробуту населення та розвитку економіки і регіону, і держави. Тому трудові відносини з найманими працівниками мають укладатись виключно у правовому полі.

Поряд з цим фахівець звернула увагу, що з 1 жовтня 2023 року відновлено застосування  фінансових санкцій за порушення застосування РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках, а також частково знято мораторій на певні види перевірок, які можуть здійснювати контролюючі органи та розповіла про інші податкові нововведення.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX