Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про ризики та наслідки незадекларованої праці говорили у КП ТРК «Полісся»

опубліковано 05 січня 2024 о 11:00

Днями в КП ТРК «Полісся» відбувся черговий брифінг за участі головного державного інспектора відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Рівненській області  Оксани Федорович та директора  КП ТРК «Полісся» Марії Кошин, під час якого говорили про використання роботодавцями праці найманих працівників які не оформлені офіційно, що має негативний вплив на економіку країни в цілому та життєвий рівень окремих людей. 

Під час заходу податківець зазначила, що найчастіше незадекларована праця проявляється у вигляді: господарська діяльність без державної реєстрації; наймана праця без оформлення трудових відносин; приховування від державних органів частини відпрацьованого робочого часу та заробітної плати; маскування трудових відносин під виглядом інших форм діяльності тощо.

Податківець відмітила, що у  будь-який спосіб незадекларована праця має негативні наслідки для обох сторін робочого процесу: як для працівників, так і для роботодавців. Так, працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе гарантованого державою розміру заробітної плати; виплати своєчасно та не нижче мінімальної заробітної плати, офіційної відпустки, відпустки по догляду за дитиною тощо; виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю; допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу; соціального страхування. Працівник  також втрачає трудовий та страховий стаж , що вподальшому негативно вплине на розмір пенсійного забезпечення.

Податківець зауважила, що великі неприємності очікують й роботодавця. За встановлені порушення він отримає чималу суму штрафу за кожного неоформленого працівника. Тому, роботодавець має укласти з працівником трудовий договір, повідомити про прийняття особи на роботу державну податкову службу, виплачувати працівнику офіційну заробітну плату в повному обсязі, сплачувати за нього єдиний соціальний внесок.

Наприкінці Оксана Федорович наголосила, що незадекларована праця чинить суттєву шкоду, особливо в  період війни, коли кожна гривня є вагомим вкладом  в обороноздатність нашої країни. Тільки задекларована праця допоможе захистити нашу країну, сприятиме розвитку економіки та зробить наше життя кращим.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»