Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про мінімальну заробітну плату, яка  є державною соціальною гарантією, говорили у КП ТРК «Полісся»

опубліковано 12 січня 2024 о 13:15

Днями в КП ТРК «Полісся» відбувся черговий брифінг за участі головного державного інспектора відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Рівненській області  Оксани Федорович та директора  КП ТРК «Полісся» Марії Кошин, під час якого говорили про мінімальну заробітну плату, яка є тією найнижчою оплатою праці, що працедавці мають легально платити своїм працівникам.

Під час заходу податківець зазначила, що уряд схвалив підвищення мінімальної заробітної плати з 2024 року. Відповідні зміни закладено в державний бюджет на 2024 рік. Так, мінімальну зарплату у 2024 році підвищуватимуть двічі: з 1 січня – до 7 100 грн за місяць або 42 грн 60 коп за годину, а з 1 квітня – до 8 000 грн у місячному розмірі або у погодинному розмірі – 48 гривень.

Податківець відмітила, що контроль за додержанням законодавства про оплату праці здійснюють центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, та податкові органи. При цьому податкові органи мають право на проведення перевірки без попереднього попередження платника у випадках, передбачених законодавством.

Також звернула увагу, що юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність в разі недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Разом з тим наголосила, оскільки мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання, то працедавці повинні неухильно дотримуватись чинного законодавства з питань оплати праці.

Принагідно Оксана Федорович детально розповіла слухачам як у 2024 році мінімальна зарплата вплине на розміри єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»