Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Брифінг для місцевих ЗМІ провели у Дубенській ДПІ

опубліковано 19 січня 2024 о 11:13

Днями начальник Дубенської ДПІ Світлана Цимбалюк провела  зустріч з головним редактором газети «Замок»  Миколою Морозом. Темою обговорення стало питання проведення кампанії декларування доходів, отриманих громадянами упродовж 2023 року. 

Посадовець поінформувала, що в Україні з 01 січня 2024 року розпочалась кампанія щорічного декларування  доходів громадян, яка триватиме до 01 травня поточного року. Вона роз’яснила, що обов’язок  подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи виникає у громадян, які у 2023 році отримували доходи не від податкових агентів, тобто з таких доходів не були сплачені податки,.Такі громадяни зобов’язані подати до податкового органу річну податкову декларацію про доходи за 2023 рік за новою формою (затверджена наказом Мінфіну від 28.08.2023 року № 467) з визначеною сумою ПДФО та військового збору, що підлягає сплаті до бюджету до 1 серпня 2024 року.

Світлана Цимбалюк зазначила, що обов’язок подання Декларації у платників податків виникає при отриманні ними: спадщини, подарунків, отриманих не від членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення; доходів від операцій з продажу чи обміну рухомого майна; доходів від продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, спецтехніки тощо, доходів від продажу цінних паперів чи списаного банківського кредиту; іноземних доходів, отримання нецільової благодійної допомоги понад установлену норму, додаткового блага; доходів від здавання в оренду майна іншій фізичній особі та отримання доходів від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів), які не є податковими агентами.

Також фахівець відмітила, що декларацію про майновий стан і доходи можуть подати і ті громадяни, які бажають скористатися податковою знижкою.  Таке право у громадян виникає, якщо вони протягом 2023 року сплачували за навчання закладам освіти за себе або за членів сім’ї першого ступеня споріднення; проценти за іпотечним житловим кредитом; за будівництво чи придбання доступного житла; за послуги пов’язані з усиновленням дитини; за переобладнання транспортного засобу на біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива; страхові платежі (внески, премії) за договорами страхування; здійснювали благодійні внески (пожертви) неприбутковим організаціям; за придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті; орендну плату за договорами оренди житла внутрішньо переміщеними особами.

Також Світлана Цимбалюк розповіла про зручність подання декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді. При цьому звернула увагу, що мобільний застосунок «Моя податкова» у розділі «Послуги» надає можливість подати декларацію про майновий стан і доходи, у тому числі і для отримання податкової знижки.

На завершення начальник ДПІ відповіла на питання, які стосувалися інших податкових нововведень, та звернула увагу, що  консультаційну допомогу щодо заповнення і подання декларацій можна отримати в Центрі обслуговування платників Дубенської ДПІ. 

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX