Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Державна реєстрація субʼєкта господарювання обовʼязкова для провадження господарської діяльності

опубліковано 02 лютого 2024 о 15:26

Днями в КП ТРК «Полісся» відбувся черговий брифінг за участі головного державного інспектора відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Рівненській області  Оксани Федорович та редактора  КП ТРК «Полісся» Віри Шашук, під час якого говорили про необхідність державної реєстрації підприємницької діяльності при здійсненні платниками податків чи громадянами системної господарської діяльності з продажу товарів (надання послуг), зокрема  за допомогою соціальних мереж.

Під час заходу податківець зазначила, що на сьогодні значна кількість громадян нехтують обов’язком реєстрації підприємницької діяльності, що є прямим порушенням встановлених законодавством вимог. В результаті, це призводить до: здійснення господарської діяльності без державної реєстрації; використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та відсутності мінімальних соціальних гарантій; виплати заробітної плати «в конвертах»; продажу товару, який придбаний без документів або імпортований без офіційного митного оформлення;  непроведення розрахунків через РРО/ПРРО;  ухилення від сплати податків тощо.

Податківець відмітила, що враховуючи глобальну цифровізацію, використання соціальних мереж, зокрема, Facebook та Instagram, стало потужним маркетинговим інструментом, який досить популярний серед громадян для дистанційного продажу товарів або надання послуг. Проте більшість таких продавців нехтують обов’язком реєстрації підприємницької діяльності, ухиляються від сплати податків, а розрахунки проводять через банківські картки фізичних осіб, що заборонено законодавством.

Вона зауважила, що такі випадки досліджуються та перевіряються працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження – вживаються заходи відповідного реагування. Тому здійснення такої діяльності можливе лише за умови державної реєстрації суб’єктом господарювання із зазначенням відповідного виду діяльності.

Разом з тим, Оксана Федорович поінформувала, що для оперативного реагування на незаконну господарську діяльність (а саме торгівля без державної реєстрації, без застосування РРО, без наявності відповідних ліцензій тощо)  можна інформувати ДПС (про такі випадки) через чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram».

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»