Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У КП ТРК «Полісся» говорили про відповідальність за несплату мінімального податкового зобов’язання громадянами

опубліковано 08 березня 2024 о 13:20

Днями в КП ТРК «Полісся» відбувся черговий брифінг за участі головного державного інспектора відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Рівненській області  Оксани Федорович та директора  КП ТРК «Полісся» Марії Кошин, під час якого посадовці говорили про відповідальність фізичних осіб за несплату або несвоєчасну сплату суми мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ), нарахованого контролюючим органом.

Податківець зазначила, що згідно з ПКУ платник податку, який отримав податкове повідомлення-рішення (далі-ППР) з визначеною контролюючим органом сумою МПЗ та/або розрахованою сумою річного податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, зобов’язаний сплатити зазначену у відповідному ППР суму податку протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Оксана Федорович звернула увагу, що у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання (крім грошового зобов’язання у вигляді штрафних (фінансових) санкцій а також пені, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах: при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 5 відс. погашеної суми податкового боргу; при затримці більше 30 календарних днів - у розмірі 10 відс. погашеної суми податкового боргу.

Також зауважила, що на суми грошового зобов’язання, визначеного податковим законодавством (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) та в інших випадках визначення пені відповідно до вимог ПКУ, якщо її розмір не встановлений, нараховується пеня за кожний календарний день прострочення сплати грошового зобов’язання, включаючи день погашення, з розрахунку 120 відс. річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день.

Наприкінці податківець поінформувала, що  фізособи-землевласники та землекористувачі можуть провести звірку з питань достовірності нарахувань МПЗ в Центрах обслуговування платників або дистанційно, скориставшись сервісом Електронний кабінет.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_uaa