Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції говорили у КП ТРК «Полісся»

опубліковано 29 березня 2024 о 14:57

Днями в КП ТРК «Полісся» відбувся черговий брифінг за участі головного державного інспектора відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Рівненській області  Оксани Федорович та редактора  КП ТРК «Полісся» Віри Шашук, під час якого говорили про особливості оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції.

Під час заходу податківець зазначила, що отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) доходи не є оподатковуваним доходом, якщо сума за рік сукупно не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати (далі – МПЗ), встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року – у 2023 році це 80400,0 грн. (12 х 6700). Втім при перевищенні зазначеного розміру, такий платник зобов’язаний  подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, відповідно до норм ПКУ, та самостійно сплатити податок із суми перевищення.

Податківець роз’яснила які доходи не включаються до  загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника, а також розповіла про копію Довідки, яку власник продукції повинен надати податковому агенту при продажі сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва).

Вона також поінформувала про групи УКТ ЗЕД щодо продажу власної продукції тваринництва. При цьому відмітила, що доходи, отримані від такого продажу, не є оподатковуваним доходом, тільки в тому випадку, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів МПЗ, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року - у 2023 році це 335000,0 грн. (50 х 6700).

Разом з тим наголосила, якщо платник не підтверджує самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, то такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Насамкінець Оксана Федорович нагадала про строки подання декларації про майновий стан та доходи, отриманих  у 2023 році та  рекомендувала при заповненні та поданні податкової декларації скористатися електронними сервісами ДПС.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua