Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок застосування РРО/ПРРО суб’єктами господарювання – тема чергового брифінгу у КП ТРК «Полісся»

опубліковано 05 липня 2024 о 12:01

Днями в КП ТРК «Полісся» відбувся черговий брифінг за участі головного державного інспектора відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Рівненській області  Оксани Федорович та редактора  КП ТРК «Полісся» Віри Шашук, під час якого посадовці говорили про обов’язковість застосування РРО/ПРРО суб’єктами господарювання.

В ході спілкування податківець зазначила, що  питання використання суб’єктами господарювання РРО або ПРРО завжди турбувало бізнес, але останнім часом це питання набуло неабиякої популярності. В деякій мірі це пов’язано з тим, що відбулись зміни у законодавстві. І з жовтня минулого року було відновлено застосування штрафних санкцій за порушення у сфері розрахункових операцій та використання РРО.

Фахівець податкової служби відмітила, що порядок використання РРО регламентує Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР . Цим законом і визначено коло платників, які мають проводити розрахунки з використанням РРО чи ПРРО. І на сьогодні, відповідно до норм цього закону, більшість суб’єктів малого та середнього бізнесу зобов’язані використовувати касові апарати, а за порушення у їх використанні вони наражатимуть себе на штрафні санкції.

Оксана Федорович поінформувала, що використовувати РРО мають як юридичні особи, так і фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), зокрема  ФОП на загальній системі оподаткування та ФОП 2, 3 та 4 груп спрощеної системи оподаткування незалежно від виду діяльності та обсягу доходу. Водночас поінформувала про категорії платників податків, для яких використання РРО (ПРРО) не є обов’язковим.

Разом з тим податківець відмітила, що норми обов’язкового використання РРО/ПРРО сприяють збільшенню надходжень до Державного бюджету України, посиленню захисту прав споживачів та створенню рівних і цивілізованих умов ведення бізнесу.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»