Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про актуальні питання податкового законодавства - під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 04 квітня 2024 о 12:55

Нещодавно в Радивилівській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області відбувся черговий сеанс телефонного зв`язку «гаряча лінія» на тему: «Актуальні питання податкового законодавства». На питання платників податків відповідала начальник ДПІ Людмила Федун.

Під час «гарячої лінії» багато питань стосувалось порядку реєстрації платником єдиного податку, отримання реєстраційних та дозвільних документів, внесення змін в облікові дані ФОП. Спілкуючись з додзвонювачами, посадовець звернула увагу на терміни подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, проінформувала про обсяги річного доходу, які дають можливість суб’єктам господарювання перебувати на  такій системі оподаткування у 2024 році, про розмір ставок єдиного податку та розмір єдиного внеску, які строки подання податкової звітності ФОП та строки сплати податкових зобов’язань. 

Зокрема, платники цікавилися хто зобов’язаний вести облік доходів і витрат. Відповідаючи на запитання, посадовець роз’яснила, що відповідно до п. 177.10 ст. 177 Податкового кодексу України фізичні особи – підприємці зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді. Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані вести облік доходів і витрат за Типовою формою, затвердженою Порядком № 261, яка не підлягає реєстрації у контролюючому органі. Платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Також посадовець звернула увагу, що наказом Міністерства фінансів України від 20 грудня 2022 року №   447 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 30 листопада 2022 року №405» внесені зміни до типової форми та до Порядку ведення типової форми, за яким здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість.

Під час годинного спілкування Людмила Федун надала відповіді на питання, які цікавили платників податків, та звернула увагу додзвонювачів на широкий фунціонал Електронного кабінету платника, який дає можливість якісно, швидко та дистанційно спілкуватися з податковою службою, отримувати довідки та іншу необхідну для платників податків інформацію, а також порекомендувала використовувати новий мобільний застосунок «Моя податкова».

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»